Доказано! Приятелите ни не ни харесват

Приятели

Хората, които смятаме за свои приятели, всъщност не са такива. Това твърдят психолози на база на свое изследване.

Социален експеримент показва, че половината от хората, които според нас са ни близки, дори не ни харесват. Заключенията на учените от университета в Тел Авив ни позволяват да погледнем по един нов начин на отношенията между хората в днешно време.

С помощта на изследователи от Масачузетския технологичен институт учените са провели мащабен социален експеримент и са анализирали данните от други подобни изследвания. Целта била да се определи до каква степен приятелствата в съвременното общество са взаимни и как влияят те върху човешкото поведение.

В основата на анализите стои изследване, проведено сред 84 израелски студенти. Всеки от тях трябвало да оцени степента на приятелство с останалите по скала от нула до пет. Нула означавало – Не го познавам, три – Приятел, а пет – един от най-близките ми приятели. След това всеки от тях трябвало да се опита да познае как ще отговорят другите за него.

Резултатите били удивителни. Докато до 95% от запитаните били категорични, че приятелството им е взаимно, то било вярно за едва половината от тях. Реално едва 47% от оценките били едностранни.

Според учените това е голям проблем. Хората вече не успяват да оценят адекватно отношенията, които имат. Притъпили са се човешките инстинкти и интуиция. По този начин се ограничава способността за сътрудничество.

Приятелство

Изследователите са на мнение, че причина за това е егото, което пречи все повече на съвременния човек. За да разберете кои са вашите истински приятели, е нужно да го преодолеете и да преразгледате взаимоотношенията си с дадения човек.

За да установим статута на взаимоотношенията си, е добре да погледнем от социалната страна на нещата. Ако души са истински приятели, те биха имали припокриващи се социални кръгове. Освен това биха имали и общи приятели. Така например, ако с предполагаем приятел имате една няколко общи познати, а той общува с много други хора, то значи не ви е никакъв приятел и връзката ви е едностранна.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари