Криете мръсни тайни? Ще ви пипнат по имейлите

Имейл

Вашите имейли може да издават повече за вас, отколкото си мислите. Ново проучване установи, че хората, които имат тъмни тайни, са склонни да променят своя език и поведение, когато пишат онлайн на приятели.

Откритието може да доведе някой ден до система, която автоматично намира и отбелязва в пощенската ви кутия съобщенията, съдържащи лъжи.

Твърдението е на учени от университета на Мериленд. За да докажат тезата си, те наели хора, имащи големи тайни, пазени от роднини, приятели и колеги в последните седем години. Тайните, ако бъдат разкрити, можели коренно на променят живота на участниците в експеримента.

Например някои от хората криели медицинските си проблеми, изневери, истината за сексуалната си ориентация. Една от доброволките имала гореща секс линия в дома си в последните десет години, но никой от семейството ѝ не подозирал. Жената дори пеела в църковен хор и била президент на родителското настоятелство в училището на децата си.

Тайните по своята същност са социални, казва авторът на изследването Яла Тау. Ние пазим тайни относно важни събития основно за да запазим текущите си социални взаимоотношения. Поради факта, че нашите имейли имат архивен характер, ние можем да се запознаем с реалните мрежови комуникационни модели и да видим как пазенето на тайна променя виртуалното общуване, допълва ученият.

Екипът на Тау използвал няколко езикови маркера на психологическо състояние и социална динамика. Те изследвали повече от 65 хиляди имейла. Резултатите показали, че хората, пазещи тайни, показват тенденция към хипербдителност и по-голяма социална активност.

Електронна поща

Имащите тъмни тайни изпращали около 2 пъти повече имейли от тези, които са открити към близките си. Също така самият текст на съобщения бил по-дълъг и обяснителен, дори и да не е по някакъв начин свързан с пазената от тях тайна.

Потайните също така отговарят много по-бързо на имейли, използват повече глаголи и говорят за себе си в множествено число. Според учените това е начин да се поддържа контрол на разговора и темата му да се държи далеч от тайната.

Имащите тайни също така имат в съобщенията си повече думи, съдържащи негативни емоции като боли, уморен и подобни. В текстовете се срещат често и думи, призоваващи към повишено внимание като усетят, ако, дали.

Професор Тау смята, че нейното изследване може да доведе до създаване на система, засичаща лъжите в Интернет.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати