ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Тялото ви се бори с татуировките цял живот!

Тялото ви се бори с татуировките цял живот!

Татуировка

Татуировките са един вид отпечатъци от мастило върху кожата. Те се правят от хилядолетия, а символиката им в различните култури и техните обичаи винаги е била различна. Днес повечето хора си правят татуировки повече за украса, отколкото заради някакво вярване.

Няма как да не се запитаме как тази боя остава завинаги върху кожата. Това е резултат от сложни процеси. Те позволяват на мастилото да се задържи върху кожата и са същите, като тези, които предпазват кожата ни от инфекции.

Агресивното рисуване върху кожата с мастило се приема от него като нападение. Ежедневно тялото ни изхвърля над 1 милион клетки или по 40 хиляди на час. Теоретично това означава, че всяко нещо, нарисувано върху кожата, трябва да бъде заличено.

За да не позволят това да се случи, татуистите използват специални машинки. Те са така направени, че да пробиват горния пласт на кожата и да стигат до дермиса. Той е под външния слой и не се подменя.

Иглите на машинката влизат с невероятна скорост до дермиса, където разнасят мастилото. Тялото разпознава това като нанасяне на рана. Логично, тя нарушава имунната система и води до съответната реакция.

Татуировки

След това, разпознато като нападение действие, организмът изпраща клетки, наречени макрофаги към раната. Те имат за задача да възстановят кожата. Точно този процес обаче позволява на татуировките да останат толкова дълго време върху кожата ни.

След като клетките достигнат до мястото, те започват да изяждат мастилото и да лекуват най-горния слой. В същото време обаче клетки, наречени фибробласти, поемат мастилото. Те нямат функцията да го изхвърлят, затова мастилото остава блокирано в тях на съответното място. Разбира се, част от нанесената субстанция бива изхвърлена на горния слой. Тя пада от две до четири седмици след направата на татуировката.

Тялото продължава да се бори с мастилото по време на целия си живот. Именно заради това татуировките избледняват с времето. Процесът се ускорява от редица фактори, най-вече слънчевата светлина, но никога не води до пълното ѝ заличаване.

Ако все пак искате да премахнете татуировката си, съвременната медицина позволява това да стане скоростно. За момента единственият възможен начин е чрез използването на лазер. Лъчите му достигат до дълбоките слоеве на кожата. Там те разбиват мастилото на по-малки частици, които по-лесно биват преработени от макрофагите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стан Ой
Стан Ой
17.05.2016 18:02
Нормално, няма нищо естествено в татуирането
0
0