ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Претоварените хора имат по-остър ум

Претоварените хора имат по-остър ум

Стрес

Всеки ден сте претрупани от работа, а прибирайки се вкъщи, се оказва, че задълженията ви тепърва започват? Не се стресирайте. Радвайте се. Нови изследвания доказаха, че претоварените хора имат по-остър ум, помнят повече и имат с 65 процента по-малък шанс да развият Алцхаймер.

Дневното напрежение в офиса дава повече възможности за научаване на нови неща, което допълнително стимулира мозъка, като в същото време го предпазва. Това важи особено за онези хора, преминали 50-те години и притесняващи се от загуба на памет.

Проучването е дело на учените от университета на Далас в Тексас. За да достигнат до своите изводи, те наблюдавали в продължение на 3 години 330 мъже и жени на възраст от 30 до 80 години. На всеки от тях било взето интервю за ежедневния му график. След това участниците в изследването били подложени на поредица от психически тестове.

Резултатите показали, че без значение от възрастта, колкото по-зает, образован и претоварен в ежедневието си е бил някой от участниците, толкова по-здрав бил неговият мозък. Също така заетите хора обработвали информацията по-бързо и имали по-висока способност за запаметяват информация. Те имали по-ясна мисъл и лексика.

В нашето изследване успяхме да докажем, че хората, имащи по-високи нива на дневна заетост, са по-будни. Тяхната памет е в пъти по-добра. Отчетохме също така, че тяхната епизодична памет – способността им да запомнят конкретни събития в миналото, също е много по-добра, съобщава ръководителят на изследването д-р Сара Фестини от Далаския университет.

Въпреки откритията си учените все още не са уверени на 100 процента, че пренатовареността стимулира мозъка в положителна посока. Учените искат да направят по-задълбочени изследвания, за да докажат окончателно тезата си.

Все пак екипът, който е провел изследването, е убеден, че заетите хора имат повече възможности да се учат. Те ежедневно се сблъскват с повече информация и попадат в различни ситуации, решаването на които прави мозъка активен. Усилието за решаване на проблеми засилва епизодичната памет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати