Синдромът Казанова или Комплексът на прелюбодееца

Синдром Казанова

Джакомо Казанова е реална историческа личност, но днес името му е нарицателно за онези хора, които трудно изграждат дълбоки емоционални връзки и обвързването, което могат да предложат, стига само до секса.

Дори да се оженят, мъжете, които носят този синдром, ще изневеряват непрекъснато на половинките си, точно както е правил известният любовник в ренесансова Венеция Джакомо Казанова.

Бройката на неговите любовници е легендарна, като варира между 100 и 2000 жени, а никой, дори и самият той, не може да каже с колкото точно жени е преспал.

Подобен начин на живот и поведение към противоположния пол имат своето обяснение и история.

Казанова е син на вариететна актриса, която само 2 месеца след раждането го оставя за отглеждане на бабата. След 5 месеца обаче малкото бебе се разболява и бабата прехвърля грижите на неговата леля.

Той остава при нея до 7-годишна възраст, но травмата от майката и бабата, които го изоставят, оставя белег, влияещ на живота му до края. В книгата си Историята на моя живот той описва този момент като Ето така първите ми две любими жени се отърваха от мен.

Прелюбодеец

Когато родителите си прехвърлят отговорността за детето и никой не се стреми да изгради с него емоционалната връзка родител-дете, която то ще използва като шаблон за предстоящите си любовни връзки, това дете няма как да се научи на привързаност.

В детските си години то се чувства предадено от своите родители и смята, че никога не бива да се доверява на друг човек освен на себе си. Растейки с този комплекс, поведението му става парадоксално.

От една страна, има нужда от любов и има нужда да докаже, че може да бъде обичан за това, което е. Но, от друга страна, несъзнателно е убеден, че никога няма да го обичат и ще го изоставят, заради което се стреми да е първият, който ще предаде половинката и ще изневери.

Комплексът на прелюбодееца кара мъжете, които не са имали стабилна фигура на майката до себе си, непрекъснато да изневеряват. Те не могат да се привържат към една жена, да я обичат и да ѝ бъдат верни, защото в ранното им детство не е имало човек, който да им покаже как да изградят тази връзка.

Сваляч

Преодоляването на този комплекс е много трудно и в много случаи – невъзможно, защото мъжете, които го притежават, не осъзнават проблема – тяхното поведение не им вреди. То вреди на влюбената жена, която е разкрила поредната изневяра.

Разделите не плашат мъжете като Казанова, защото те не са се обвързали емоционално и не виждат какво губят, а уверено продължават към новата връзка, която ще бъде същата като старата.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати