Няколко неочаквано щури факта за изпускането на газове

Пърдене

Пърденето - дума, която може да накара някои от нас да се кикотят като малки деца. Чудно защо наименованието на това съвсем нормално физиологична нужда може така да гъделичка нашето чувство за хумор, при условие че тази функция на тялото може да е едно от най-неудобните и смущаващи неща, които могат да ни се случат на обществено място.

След като разбере как работи човешкото тяло, човек осъзнава, че всеки изпуска газове. Точно и поради тази причина ви представяме няколко неочаквано щури факта, които да разбият многото заблуди и митове около този естествен биологичен процес.

Английската дума за изпускане на газове (fart) днес се смята за вулгарна, но в действителност тя идва от думата feortan, която е част от използвания от жреците и аристокрацията висок староанглийски. Означава да изпуснеш божествения вятър.

Древните гърци и римляни били наистина доста свободомислещи, що се отнася до изпускането на газове. Бащата на медицината Хипократ учел, че този процес е полезен за здравето. Император Клавдий насърчавал гражданите на Рим да изпускат божествения вятър, когато и където природата ги призове.

В древна Япония били организирани специални състезания и конкурси, където да се види кой може да изпусне най-шумно газове. На тях идвали хора от цялата страна. Победителите в тези газови олимпиади получавали много награди и се радвали на голямо уважение в родните си места.

Изпускане на газове

Професор Пол Макдоналд от Университета на Уулвърхямптън твърди, че е открил най-стария виц, познат на човечеството. Текстът е записан на глинена плочка и е на близо 4 хилядолетия. За какво се отнася? За изпускането на газове, разбира се.

Учени твърдят, че въздържането от изпускането на газове може сериозно да навреди на здравето ви. Това може да доведе до образуването на хемороиди и разширение на червата. Все пак те успокояват, че не трябва да се тревожите прекалено. Каквото и да задържате в себе си под формата на газ, то ще си намери път навън, когато заспите.

Вярвате или не, но най-пърдящите същества на планетата са термитите. Според Американската агенция за опазване на околната среда насекомите са отговорни за 11 процента от общия обем на метана, отделян в атмосферата. Те убедително изпреварват както хората, така и кравите.

В Китай съществува професия тестер на изпуснати газове. Целта на тази работа е да се определи здравословното състояние на човека, изпуснал метан в атмосферата по разпростарнилата се миризма. Хората, които са се захванали с това начинание, печелят около 120 хиляди долара годишно.

През 2014 година френски изобретател измисли хапчета, които правят изпуснатите от човек газове да миришат буквално на рози и шоколад. Според учения кутийка с лекарството е прекрасен подарък за Коледа.

В Малави изпускането на газове на публично място се наказва със закон.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати