ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Перфектната отпуска - кога и колко?

Перфектната отпуска - кога и колко?

Щастие

Отпуската без съмнение е един от най-хубавите периоди през годината. Независимо как сте я прекарали обаче, е добре да помислите и за времето след това.

Активна или отморяваща, почивката е нещо прекрасно. След нея всеки се нуждае от период, в който да се адаптира. Той помага по-лесно да се справите с депресията.

Според психолозите всеки човек има нужда по минимум месец почивка. В този период организмът има възможност да се отърси от работните процеси, да се адаптира към промяната и да си почине ползотворно. Освен заради физиологическите нужди, месецът без работа се налага и от психологическата страна на нещата. Възможно най-продължителният период на едно място ви позволява да го опознаете, да обиколите интересните места и тези, подходящи за релакс.

В същото време обаче месец отпуска днес звучи нереално. Поради това специалистите съветват да извличаме максимума от свободните дни, с които разполагаме. Независимо дали ги използваме за почивка или забавления и купони, всичко трябва да е колкото може повече.

Освен по време на почивките е нужно ежедневно да отделяме поне по час за нещата, които обичаме. Изключете от списъка работата и домашните задължения и се отдайте на нещо, което обичате да правите. Това повишава вътрешния тонус. Уикендите пък трябва да са поне половината само за вас. Така най-пълноценно ще усетите, че контролирате живота си.

Парти на морето

Когато нямате нужното количество време, нагласата е тази, която може да ни помогне да преодолеем стреса и да си починем пълноценно. Именно тя е тази, която в повечето случаи носи проблемите, утежнява ги и ни пречи да е справим с тях. Отпуснете се и не позволявайте на негативизма да навлиза в живота ви.

След като се завърнете от отпуската е добре да си дадете време за адаптация, за да не ви завладее депресията. Затова е нужно да направите нещо за себе си. Излезте с приятели или колеги, посетете ново заведение, купете си нещо.

Непознатото ви отдалечава от мислите по отминалата почивка. Ако все пак страдате по прекрасно прекараното време, то си организирайте мини екскурзия за уикенда. Още малко време извън града няма да ви се отрази зле. Никога не е късно за още летни емоции.

Срещите с приятели също помагат срещу депресията. Споделете красивите си спомени – това влияе положително на психичното здраве. Украсете работното място със снимка или предмет от ваканцията. А ако и това не помогне – оставете почивката в миналото и обърнете поглед към това което ви очаква – ново хоби или занимание, което да ви отдалечи от тъгата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати