Комплексът Електра – причината една жена да е винаги сама

Самота

Когато една жена не успява да създаде стабилно и равностойно партньорство с човек от противоположния пол, най-вероятно има погрешна представа за тези отношения, наричана в психологията Комплексът Електра.

Името на комплекса идва от старогръцката героиня Електра, която искала да отмъсти за смъртта на баща си Агамемнон като убие майка си Клитемнетра.

Изследванията на Зигмунд Фройд и Карл Густав Юнг са стигнали до заключението, че във фазата на своето развитие у всяко момиченце се появява сексуално увлечение към бащата и желание да замени майката.

В своето детство момичетата виждат бащата като идеалния мъж и го превръщат в свои идол. Неговите одобрения и комплименти са доказателство за успех и затова момичетата се стараят да се доказват пред своите татковци.

Често бащите са грижовни, нежни и покровителстващи напълно своето дете. Майките, от друга страна, са по-хладни и дистанцирани, заради което жените със комплекс Електра рядко се разбират с тях, дори когато пораснат.

Подобна семейна среда идеализира образа на бащата и цял живот момичето търси мъж, който да прилича на родителя. Това обаче е невъзможно и е по-вероятно електрите да останат самотни.

Тъй като момичето се стреми да заслужи бащината любов, често тези жени са много образовани и с големи постижения в кариерата. Общуването с противоположния пол обаче им куца.

Проблеми във връзката

Електрите са слаби във флирта и обикновено контактът им с мъже се ограничава до деловите партньори и приятелите.

Жените с този комплекс са изключително близки с бащите си. Те имат еднакви хобита, близки навици, вкусове и се разбират един с друг. С майките обаче отношенията са много остри.

Електрите търсят взаимоотношения, в които да получават безусловна любов и жертвоготовност, както са я получавали от баща си. Желаят партньорство, в което да са покровителствани, и са склонни да изоставят половинката си и при най-малката грешка.

Бащинската връзка, към която се стремят с мъжете, ощетява сексуалния им живот, понеже те подсъзнателно осъзнават, че не могат да правят секс с баща си, и потискат този порив.

Така, ако връзката на електрите оцелее, тя се основава на добра комуникация, спокойствие и стабилност, но без удовлетворяващ секс. В повечето случаи обаче тези жени остават сами.

Жените с комплекс Електра са лесно разпознаваеми. Те имат високо образование и за кратко са постигнали много в професията си. В общуването са искрени и мили, а първото, което ще ги заинтригува, са вашите успехи във финансите и кариерата.

Тези жени са много привлекателни за противоположния пол, защото излъчват власт, успех, увереност и недостижимост, с което създават много илюзии в мъжките нагласи.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати