Мислите се за готин и популярен? Приятелите ви мислят друго

Приятели

Може да не сте толкова популярни, колкото си мислите. Изследване показа, че само половината от хората, за които вярвате, че са ви приятели, в действителност са такива. Проучване в САЩ е установило, че само 50 на сто от приятелствата са взаимни. С други думи казано – само половината от така наречените ви приятели ви харесват.

Причините за неразбирателство обхващат от човешката природа, през очакването хората, които харесваме, също да ни харесват, до размиването на понятието приятелство от страна на социалните медии.

Изследователят от Масачузетския технологичен институт Алекс Пентланд попитал студентите от курса по бизнес мениджмънт колко са близки с всеки един от съучениците си. Оценяването било по скала от 0 до 5.

0 означавало, че не познаваш човека, 1 значело, че разпознаваш човека, но никога не сте си говорили, докато познатият се означавал с 2. Само резултатите от 3 и повече означавали приятелство. 3 описвало приятел, 4 било запазено за близки приятели, а 5 било за този, който би трябвало да е най-добрият приятел.

Важно е, че всеки от 83-мата участници, които били мъже и жени на възраст между 23 и 38 години, бил помолен да предскаже как другият ще го оцени. Анализът на резултатите показал, че 94 на сто от студентите очаквали приятелските им чувства да са реципрочни. Но това се случило само в 53 на сто от случаите.

Проучването не е първото, което показва, че приятелите могат да са по-малко запалени по нас, отколкото ние по тях.

Предишно изследване е открило, че едва 1/3 от приятелствата са взаимни. Професор Пентланд, компютърен учен и психолог, казва: Тези резултати показват дълбока неспособност на хората да възприемат приятелството взаимно.

Едно от обясненията е, че ние просто предполагаме, че чувствата ни са споделени. Мисълта, че хората, които ценим, не изпитват същото към нас, би била твърде болезнена. Професорът допълва: Хората не харесват да чуват, че тези, за които мислят като за приятели, не ги назовават по същия начин.

Приятелки

Възможно е също така много несподелени приятелства да са породени от това, че хората наричат популярни или силни личности приятели дори когато не ги познават много добре. На противоположната страна са популярните хора. Те имат много приятели, между които да избират, и могат да си позволя да бъдат по-придирчиви, казват експертите.

Възходът на социалните медии означава, че определението за приятелство се е размило. Роналд Шарп, професор по английски език в колежа Васар в щата Ню Йорк, казва: Хората са толкова нетърпеливи да постигнат максимална ефективност на отношенията, че загубват връзка с това какво е да бъдеш приятел.

Професор сър Кари Купър, психолог в Манчестърския университет, казва, че възходът на социалните медии може да означава, че много хора не разполагат с много истински приятели. Той допълва, че това е по-скоро тъжно и би могло да е коментарът на социалната медия на нашето време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати