Войните за климатика в офиса или защо някои не издържат на жеги

Климатик

Във всеки офис по света се води жестока битка. Ще си помислите, че става въпрос за израстване в кариерата, за мир, справедливост и по-добро заплащане! Не, борбата е за климатика. През лятото тя става особено ожесточена. Със сигурност и Вие сте участвали в нея. Част от колегите Ви искат по-висока температура, докато другите са за по-ниска.

Учени от Кралския колеж в Лондон откриха каква е причината за нескончаемите конфликти, а именно защо някои хора издържат на високи температури, а други не. Според специалистите причината е ген, който играе ключова роля в способността на бозайниците да определят дали им е твърде горещо или твърде студено.

Генът, който произвежда протеин, наречен TRPM2, изпраща един вид топлинен сигнал, който кара бозайниците да търсят по-хладна среда. Учените са изследвали генномодифицирани мишки, в чиито организми е липсвал този ген. Оказало се, че животните не можели да направят разлика между топло и студено.

Има различия в чувството за топлина между хората. Разликата е най-ясно изразена между половете. Например жените са склонни да предпочитат по-топла температура, докато мъжете по-студена. Това може да доведе дори и до проблеми при проектирането на сградите.

С откриването на TRPM2 вече можем да обясним защо някои хора намират една стая, че е изключително топла, докато другите могат да я сметнат за студена, разказва Питър Макнюмън, биохимик в Кралския колеж в Лондон.

Учените все още не могат да изведат ясно доказателство, че разликата във възприятията за температура при мъжете и жените се дължи единствено на TRPM2. Има различни фактори, които могат да са определят чувството за топлина. Например, ако средата е задушна и липсва свеж въздух, това може да накара сензорните неврони в кожата да подскажат на мозъка, че средата е топла, дори и да не е такава.

Все пак учените категорично са установили, че протеинът TRPM2 образува канал, който може да позволи на положително заредени йони да влизат и излизат в нервните клетки, променяйки вътрешното им напрежение. Тази промяна в напрежението предизвиква нервна активност и създава усещане, което се разпознава от мозъка съответно като топло или студено.

Климатици

При опитите е установено, че мишките, които нямали TRPM2 в организма, се излагали на потенциално опасни температури, без да правят опити за самосъхранение. Учените сега се надяват да разберат дали протеинът може да помогне на организма да регулира температурата му, когато човек е в безсъзнание и не може да отиде съответно в по-топла или студена среда.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати