Песимизмът всъщност е полезен?

Песимисъм

В съвременния свят все повече философии ни учат да бъдем по-големи оптимисти и да гледаме на живота през розови очила независимо от всички превратности, които ни се случват.

При това положение на песимизма се гледа като на нещо лошо и вредно за нас. Оказва се обаче, че това не е точно така, защото черногледството си има и някои неподозирани положителни страни.

Така например хората, които са песимисти, не се залъгват, че живеят в абсурдно оптимистичен свят и са наясно с всички жестокости, които се случват всеки ден около нас.

Това е причината те да нямат високи очаквания, да не хранят излишни илюзии и да не останат разочаровани, когато намисленото от тях не се сбъдне.

Твърдението, че щастието е равно на очакванията, разделени на реалността, е известно отдавна. Следвайки тази максима, можем да заключим, че за да сме щастливи от живота си, трябва или да променим условията около нас или очакванията, с които се събуждаме всеки ден. Тъй като обаче реалността невинаги може да бъде променена, далеч по-лесно е да намалим своите очаквания, пише ДарикнюзБг.

Песимист

Именно това правят и песимистите и затова често си навличат гнева на събеседниците си. Но, признайте, че не можем да съдим някого само защото е напълно наясно, че няма съвършени дни и във всеки един момент има реална възможност планът да се обърка и положението да стане още по-лошо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати