ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Ниското самочувствие ни съсипва и разболява

Ниското самочувствие ни съсипва и разболява

Ниско самочувствие

Повечето хора сме склонни да вярваме, че когато сме в добра форма, се радваме на повишено самочувствие. Оказва се обаче, че е валидно и обратното твърдение. Увереността в нас самите и задоволството от живота ни спомага да се радваме на по-крепко здраве, смятат специалисти от Канада.

Според учените това се дължи на ефекта, който оказват върху нас хормоните на стреса. Когато човек е потиснат, недоволен от живота, който живее, и не се възприема такъв, какъвто е, той често отключва някои временни или хронични заболявания.

Така например хората, които се чувстват неудовлетворени от себе си и се страхуват да изразят това, което в действителност мислят и чувстват, по-често страдат от затлъстяване, диабет, анорексия, булимия, проблеми с паметта.

Анорексия

След като се оказва, че самочувствието ни има голяма връзка с нашия здравословен статут, трябва на всяка цена да направим нещо, за да подобрим начина, по който се чувствате в собственото си тяло, смятат канадските изследователи.

Процесът не е лесен, тъй като точна рецепта, с която да направим това, няма. Но сме длъжни сами да я открием, защото каузата определено си заслужава.

За да се почувстваме по-уверени в присъствието на околните, можем да се отдадем на ново хоби, да разширим кръга си от приятели.

тъга

Спортуването, здравословното хранене и разкрасителните процедури също могат да повишат любовта ни към нас самите. Включването в курсове по повишаване на квалификацията по всяка вероятност би променило начина, по който възприемаме себе си.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати