Какво според психологията е съвместимост между партньорите?

Какво според психологията е съвместимост между партньорите?

Да открием идеалната половинка за себе си е сред основните цели на всеки човек. В езотериката определят този партньор за сродна душа, а в психологията е известна като съвместимост и изследванията показват до колко е валидна тя.

Доктор Тед Хъдсън от Тексаския университет е провел изследване с хора, които в деня на запознанството си с половинката са били убедени, че са открили своята сродна душа. Част от тях са останали заедно, а другите са разделени.

Участниците казват, че когато са се запознали с партньора, изпитали силно желание да се обвържат с него, макар и да не го познавали добре. Те описват това усещане като намиране на сродната душа.

В сайтовете за запознанства прилагат алгоритъм, в който събират клиентите според техните интереси, хобита и общи ценности. Въпреки това често се случва хора, събрани по този начин, да се разделят.

Какво според психологията е съвместимост между партньорите?

Тед Хъдсън казва, че и при тези, които търсят любовта чрез окултни науки, и при самотните, които се доверяват на професионални сватовници, съществува един проблем – очакванията.

Изследванията на психолога са стигнали до заключението, че хората, които очакват перфектния партньор и перфектната връзка, за която не се налага да полагат никакви усилия, най-често стигат до раздяла.

Те посочват лисата на съвместимост за причина за провала в любовта, но анкетите им са показали, че не са направили компромиси, за да запазят връзката си.

От друга страна, обвързаните, които са почувствали в началото, че са намерили своята сродна душа, са опитвали да изглаждат разногласията, когато се появят, вместо да чакат съдбата да реши проблемите им.

Хъдсън добавя и че двойките, които са се примирили с несъвместимостта си по някои въпроси от ежедневието, са по-щастливи.

Връзката трябва да подкрепя мечтите в живота ви. Да има някой, който искрено вярва във вас, това е най-същественото.

Не мислете, че всичко опира до това как гледаме един на друг – голяма част от връзката с другия човек е чисто емоционална. Затова е важно да отговаряме на нуждите си, казва експертът в заключение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати