Обедняването състарява преждевременно и прави хората по-глупави

Безпаричие

Изпадането в бедност прави хората по-малко интелигентни и ги състарява преждевременно. Изследователи твърдят, че животът на или под линията на бедността в продължение на 20 години е пряко свързан с по-лошите когнитивни функции и бързото остаряване.

Според учените това се дължи на стреса, който е предизвикан от рязкото намаляване на семейните финанси, неподходящите жилищни условия, лоша канализация, и фактори, свързани с нездравословния начин на живот като неправилно хранене, пушене, алкохол и не на последно място - прекалено малкото упражнения.

Авторите на изследването – професорите Адина Зеки и Матю Ал Хазури от Университета в Маями, САЩ, дори твърдят, че тази тенденция се забелязва и при високо образовани хора, които изпитват финансови проблеми и преживяват трудни времена. Учените обаче не твърдят, че не е задължително хората, които стават все по-малко интелигентни, непременно да са под прага на бедността.

Твърденията се основават на изследване, което е продължило 30 години и в което участвали 3400 човека. В неговото начало доброволците били на възраст между 18 и 30 години. Първоначалната му цел била да се проследи сърдечно-съдовата дейност на младото поколение, но постепенно фокусът се изместил. Учените поискали да разберат има ли връзка между месечните доходи на всеки един участник и така наречения процес забързано когнитивно стареене.

Оказало се, че хората, които били принудени да живеят в постоянна бедност, се справят много по-лошо с логическите тестове, на които били подложени всички участници в изследването. Вербалната им памет била по-слаба и скоростта на обработка на данни от мозъка или така наречената изпълнителна функция била много по-слаба.

пари

Цялостната величина на асоциациите предполага, че икономическите несгоди в млада възраст са важни детерминанти на когнитивното здраве в средната възраст, казва професор Зеки. - Нашето изследване показа, че когнитивният дефицит и преждевременното стареене са най-показателни при хората в неравностойно икономическо положение, добавя още тя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати