ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Навиците, с които затъпявате неусетно!

Навиците, с които затъпявате неусетно!

Телевизия

Мозъкът е един от най-важните органи. С времето обаче е възможно да почувствате, че той става по-бавен. Понякога ви е трудно да възпроизведете важна информация, често забравяте и паметта ви просто не е както преди. Малцина са наясно, че причина за това са някои от най-обикновените и рутинни занимания, които карат мозъка ни да губи мощност.

В съзнанието ни непрестанно се натрупва информация, която с времето се превръща в тежест. В миналото обаче хората трябвало да помнят много повече неща, докато днес интернет ни помага при всяка нужда от информация. И все пак днес има неща, които до голяма степен съсипват интелигентността ни. За да обърнем процеса и да си върнем остротата на ума, то трябва да ограничим някои от нещата, които несъзнателно правим всеки ден.

Телевизия

Тв

Прекалено многото телевизия буквално убива мозъка. Едва няколко минути след като пуснем телевизора мозъкът спира да поема информация и се самоизключва. Това логично намалява способността да приемаме и заучаваме нова информация.

Мултимедиен мултитаскинг

Употребата на много различни медийни устройства директно води до свиване на мозъка. Дейности като гледане на телевизия и комбинация с писане на съобщения, намалява плътността в области на мозъка, асоциирани с когнитивната функция и емоционалния контрол, категорични са невролозите.

Вредните храни

Похапването на мазно и захар уврежда когнитивните способности и с времето започва да пречи на мозъка да се адаптира към всякакви ситуации. Освен това подобна диета влияе пагубно на външния вид. Ефектът върху младите умове е пагубен.

Прекалено много тренировки

Спорт

Физическото изтощаване уморява не само тялото, но и мозъка. Днес проблемът е особено наболял. Младите тренират до изтощение заради желанието си да изглеждат перфектно. Това обаче намалява остротата на има и действа пагубно върху когнитивните способности и паметта.

Гугъл

Гугъл може и да знае всичко, но това определено не е в полза на мозъците ни. Онлайн енциклопедията ни кара да се чувстваме много по-умни, отколкото сме, само защото можем да намерим информация за всичко и по всяко време. В комбинация с това е и фактът, че нямаме сигурност, че получената информация винаги е на 100 % вярна.

Недоспиване

недоспиване

Недостатъчното количеството сън ни пречи да приемаме информация и да обработваме спомени и емоции. Когато сме получили нужната доза, сме адекватни да правим стратегия на поведението. Липсата му е пагубна за интелигентността ни.

Медийни устройства

Тяхното използване определено има своите плюсове. Когато по цял ден обаче сме втренчени в телефона, интелигентността страда. Скролването във Фейсбук и четенето на клюки не развива мозъка и още по-малко интелекта. Това води до превключване на мозъка от нормалното до намаляване на възможността за фокусиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати