Антиоксидантен сладолед помага да тичаме по-бързо

Тичане

Всички знаем, че зада сме здрави, трябва да спортуваме и да се храним здравословно. Особено опасни за размера на талията ни са десертите. Освен това те носят и риск от сърдечно-съдови и други заболявания. Вече има много здравословни алтернативи на любимите ни калорични изкушения, но в много случаи те са не просто безвкусни, а направо гадни.

Но кой казва, че здравословната храна задължително трябва да е гадна на вкус? Кардиолог и любител на сладоледа е създал джелато – сладоледен десерт, който, според думите му, ще ви накара да живеете по-дълго и да тичате по-бързо.

Професор Валерио Сангуини от университета Тор Вегата в Рим е патентовал рецепта за сладолед, който има антиоксидантни свойства, съобщава Индипендънт. Точната рецепта е тайна, но се знае, че съдържа тъмно какао на прах, лешници и екстракт от зелен чай.

За тях е известно, че имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и предотвратяване на някои болести.

Тестове върху хора в споменатия университет показват значително подобрение в представянето на тези, които са яли новия сладолед.

На участниците са направени кръвни проби преди и след като са опитали сладоледа и са помолени да въртят педалите на велоергометър колкото могат по-бързо. Като плацебо при някои от участниците е използван стандартен шоколадов сладолед.

Тестовете са установили, че съдовата функция е подобрена при участниците, които са яли от новия сладолед, докато при тези, които са яли плацебо, не са наблюдавани промени.

Сладолед

Резултатите са публикувани в научното списание Нутришън.

В заключение от изследването на професор Сангуини може да се каже, че това е първото проучване, доколкото е известно на провелите го, което доказва, че натуралният сладолед, богат на полифеноли, подобрява съдовата функция и физическата издръжливост при здрави индивиди чрез намаляване на оксидативния стрес.

Професорът казва, че ниските, контролирани температури са най-добрият начин за запазване на антиоксидантните свойства на храните. Това е причината да избере да ги добави към сладолед. Става въпрос за червени плодове, нарове, годжи бери.

Много храни губят свойствата си по пътя от фермите до трапезите ни. Храните, които най-добре запазват полезните си вещества, са точно сушените плодове, какаото на зърна и зеленият чай, особено при ниски контролирани температури. А и, добавя Сангуини, защо здравословните храни да са лоши на вкус.

Ако тези открития се потвърдят, сладоледът може да се добави към пантеона от италиански храни с антиоксидантни свойства. В него са включени червеното вино, зехтинът екстра върджин и доматите, като за всички тях се смята, че допринасят за дълголетието на италианците. Можем да вземем пример от тях. Все пак броят на столетниците им се е утроил за по-малко от 15 години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати