ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Лош шофьор ли сте? Обвинявайте родителите си!

Лош шофьор ли сте? Обвинявайте родителите си!

Лоши шофьори

Автомобилите навлизат все повече в живота ни. Има страни по света, в които липсата на лично превозно средство е сериозна пречка, а шофьорска книжка се получава на 16 години. Но не от всеки човек става добър шофьор.

Често за грешките на начинаещите, а и на някои уж опитни, водачи са обвинявани автомобилните инструктори, които са натоварени с тежката задача да ни научат да караме. Но в тях ли е вината или причината се крие другаде?

Ново изследване ясно казва, че ако сте лош шофьор, може съвсем спокойно да обвините за това вашите родители. Проучването твърди, че навиците при кормуване на родителите директно се прехвърлят върху наследниците им.

Резултатите показват, че от яростта на пътното платно до шофирането в нетрезво състояние всичко се дължи на поведението на родителите зад волана. Според учените констатациите от научния им труд следва да доведат до повишаване на отговорността на възрастните зад волана.

Изследването е дело на научния институт Ипсос и е по поръчка на френското правителство. Друг основен извод от него е, че родителите могат да окажат в пъти по-голямо влияние на шофьорските навици на децата, отколкото например инструкторът по кормуване, който реално ги учи как да се държат на пътя.

Шофиране

За отчитане на тези данни са изследвани навиците на 993 млади шофьори на възраст между 18 и 25 години. Шестдесет и пет на сто от участниците са заявили, че са се повлияли от навици на родителите си зад волана, без значение какви са те – добри или лоши.

Около 75 на сто от водачите, които са имали пререкания с полицията заради проявена ярост на пътя, са споделили, че и техните родители са изпадали в същите състояния. Едва 36 на сто от попадащите в групата на гневните шофьори са изказали мнение, че родителите им са имали поведение, което е различно от тяхното, сядайки за волана.

За 18 години, докато придобие правота да шофира само, детето седи основно на задната седалка на семейния автомобил и внимателно следи как майка му или баща му се държат зад волана, казва водещият на изследването Даниел Маркели. Децата най-много попиват родителските навици на пътя между шестата и 13-та си година.

Френското правителство отбеляза, че приема констатациите на учените и ще разработи специална кампания за по-отговорно родителско поведение на пътя. Целта е в бъдеще Франция да има по-безопасни пътища и по-отговорни шофьори.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати