Най-странните обичаи и вярвания за Нова година по света

Новогодишна нощ

Нова година за мнозина е време за равносметка - какво са постигнали през последните 365 дни, къде са сгрешили и какво им предстои още да постигнат. Но традициите по изпращането на старата и посрещането на Новата година у нас и на другите места по света коренно се различават. Едно обаче е общо за всички нации - навсякъде хората вярват, че Новата година ще им донесе повече възможности и късмет.

В Дания посрещат Нова година с шум и грохот на счупени чинии. Цяла година датчаните събират чинии - стари, нащърбени, нови, порцеланови, стъклени, малки, големи, които след това навръх 31 декември да изпочупят пред своята входна врата, както и пред вратите на приятелите си. Те вярват, че така ще направят приятелството по-силно, затова чупят колкото се може повече чинии.

Жителите на Германия са дълбоко убедени, че врявата ще изгони злите духове от живота им. Затова на Нова година те хващат тъпани, барбани, дайрета и други шумни инструменти и вдигат врява до Бога. Гоненето на зли духове продължава през цялата нощ.

Бяло грозде

Темпераментните бразилци, които в колоритността на дрехите си рядко отстъпват на папагалите, за Нова година носят само бели дрехи, защото вярват, че това ще им донесе мир и щастие. А по същото време в Испания се хапват 12 зърна бяло грозде - по един за всеки месец от годината.

Нова година в Япония идва със звън на камбани. Минути преди полунощ камбаните в страната на изгряващото слънце започват да бият силно. Те ще бъдат ударени точно 108 пъти, за да прогонят толкова на брой човешки слабости. А след това всички дружно се смеят силно и от сърце, защото именно страхът е това, което прогонва най-лошото.

Жителите на САЩ закачат из целия си дом клонки с имел, защото вярват, че ако целунеш някого под имела навръх Нова година, ви чака дълга и много щастлива любов.

Нова година

У нас, както и в останалите Балкански страни новогодишните традиции са свързани основно с трапезата, която трябва задължително да е богата. Свинското е традиционно за Сърбия и Македония, където вярват, че ястията със свинско месо ще донесат напредък през Новата година.

В България не само трапезата трябва да е богата, но и хладилникът трябва да е пълен. Пари трябва да има във всеки портфейл в дома, за да има пари и през цялата година. Българите вярват, че трябва да посрещнат Новата година без дългове, затова бързат да изчистят сметките си от старата.

Смята се, че не трябва да се дават пари назаем на 31 декември и 1 януари, защото това ще ни донесе парични неприятности през Новата година. По същата причина на 1 януари не трябва да се изнася нищо от дома, дори боклук.

Червено бельо

На много места по света се смята, че дори цветът на бельото в Новогодишната нощ оказва влияние, затова някои обличат червено - за любов, или жълто - за пари.

В някои страни традицията повелява до 12 часа в дома да не се допускат руси или червенокоси жени, за да се спасите от дрязги и спорове, а на други места вярват, че жени като цяло не трябва да се допускат в дома на 1 януари, отново против уроки и нещастие.

И на последно място, но не и по важност - традицията повелява, че работата не бива за започва на 1 януари, защото няма да е успешна цялата година. На този ден не бива да се пере бельо, да се мият чинии, да се чисти или разтребва, защото има опасност някой да си тръгне от къщата през Новата година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати