Сексизмът разболява мъжете

Сексизъм

Мъжете, които търсят власт над жените или постоянно поддържат статут на плейбои, са по-склонни към проблеми с психичното здраве. Констатацията не е на някоя феминистка организация, а на Американската психологическа асоциация.

В свое изследване учени установили, че мъжкото психологическо здраве може да бъде сериозно разклатено от живота, съобразен с традиционните мъжки норми на поведение като господство, поемане на риск и насилие. От поведенческите модели, проучени от експертите, свързаните със сексистките нагласи са се оказали най-вредните за психиката.

Нашите проучвания показаха, че сексизмът не е просто социална несправедливост, а той има и вредно влияние върху психологическото здраве на тези, които имат такива нагласи. Това казва ръководителят на научния екип, провел изследването, професор Джоел Уонг.

За да стигнат до това заключение, учените анализирали благосъстоянието на повече от 19 000 души и до каква степен те са съобразени с традиционните представи за мъжественост, включително желание за победа, необходимост за емоционален контрол и пренебрежение към хомосексуалността.

Данните показали, че прилагането на почти всички от традиционните мъжки норми на поведение са за сметка на психичното здраве. Най-опасни и създаващи вероятност за развитие на психично заболяване обаче са три – независимостта, животът на плейбой и стремежът за власт над жените.

Като цяло хората, които целят най-много да живеят според мъжките норми на поведение, са склонни да имат по-лошо психично здраве и по-малко благоприятни нагласи към търсене на психологическа помощ, казва професор Уонг. - Както знаем, плейбойският начин на живот и стремежът за власт над жените са най-ясно изразените форми на сексизъм в нашето общество, добавя още той.

Мъже

Честото следване на тези норми води до депресия, постоянна тревожност и злоупотреба с алкохолни и наркотични вещества. От друга страна, според финалния анализ на изследването само една от припознатите за мъжки норми на поведение – постоянният стремеж към издигане в кариерата, е призната за безобидна форма, неоказваща влияние върху менталното здраве на мъжа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати