Не можете да спазвате срокове? Обвинявайте родителите си

Спазване на срокове

Ако постоянно отлагате, не можете да разпределите правилно времето си и не умеете да спазвате срокове, проблемът може би се корени във вашето детство. Ново проучване установи, че хората, които растат в предвидимо ежедневие и последователен режим, изпитват много по-малко трудности с разпределение на времето си като възрастни.

Поддържането на последователен график може да изглежда трудно за заетите родители, но той помага да се създаде усещане за семейство и стабилност. Липсата му може да доведе до дългосрочни негативни последици, твърдят учените от университета в Олбъни.

В изследването им били анкетирани 292-ма студенти – 157 жени и 135 мъже. Участниците оценили нивата си на редовност в различни дейности и режимите, които техните семейства им наложили, докато били малки. Става дума за хранене, сън, баня, времето прекарвано със семейството, приятелите и извънкласните дейности.

Изследването показало, че хората, които са отраснали в по-стабилни семейства, са склонни да имат по-малко проблеми с управлението на времето си и са по-внимателни като възрастни.

Работа

Нашето изследване показва ясно, че редовността в ежедневието може да помогне за насърчаването на уменията за управление на времето и на свой ред да намали раздвоението на вниманието и трудностите, съпътстващи го в по-зряла възраст, казва водещият на изследването – професорът по психология Дженифър Малас.

Проблемите на вниманието са свързани с различни негативни резултати, включително академични трудности и невъзможност за намиране на работа. Учените се надяват с тяхното изследване да са полезни в разбирането на това какво влияние оказва семейството за стабилността и цялостната настройка на младия възрастен.

Скандали в семейството

Част от изводите на учените показват, че налагането на полезен ежедневен режим може да помогне значително на децата, които преживяват развод на техните родители или смърт на близък роднина в семейството. Сега учените се опитват да разберат какви други ефекти върху развитието на човек има последователното ежедневие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати