Ето какво казват учените за перфектния подарък!

коледни подаръци

Подаряването на перфектния подарък може да бъде в по-малка степен форма на изкуство и повече наука. Това твърдят група психолози от университета Карнеги Мелон в Пенсилвания, САЩ. Според тях има логика, определени правила и специфични капани, с които трябва да се съобразяваме, когато избираме подаръци.

Експертите съветват да не се стараем на направим голяма изненада на ближните си, като по този начин извикаме усмивки на лицата им, докато разопаковат подаръка. Според тях много по-удачно е да подходим с внимание, да преценим от какво имат нужда хората до нас, какво ще подобри живота им и чак тогава да пазаруваме.

Целта на изследването на американските учени не е била да подпомогнат коледната индустрия в САЩ, а да открият допирните точки между подаряването и получаване на подаръци и удоволствието като емоция.

Така след редица изследвания и анализи, те открили например, че получаването на подарък като изненада и особено ако получилият новата вещ има списък с желания, носи ниски дози щастие.

От друга страна билети за концерт, театър и неща, които създават топли спомени, освен че носят моментно удоволствие, помагат щастието да се задържи за по-дълго време.

Според психолозите основна причина за несполучливите подаръци е разминаването в очакванията на даващия подарък и на приемащия го. Анализ на данните показва, че докато дарителят очаква така наречения ефект Уау и получения подарък веднага да влече в употреба, получателят се интересува повече от подарък, които ще му осигури стойност с течение на времето.

подарък

Свидетели сме на несъответствие между мисловните процеси и мотивацията на дарителите и получателите. Казано по друг начин, може да има много моменти, в които прахосмукачка за подарък за Коледа не изглежда добра идея, но истината е, че тя трябва да е в горния край в списъка за пазаруване, тъй като ще бъде добре използвана и харесвана дълго време.

Макар и да няма ихкания и ахкания, когато се получи, с течение на времето подаръкът ще бъде подобаващо оценен, казва авторът на изследването професор Джеф Галък.

Според учените купуването на подарък трябва да се обмисли внимателно, след поне един месец подготовка. Трябва да наблюдаваме близките си хора и да си отбелязваме на ум какво им харесва и от какво имат нужда. Грешно е да се подаряват много подаръци на един човек.

Хубаво е той да получи един по-голям и практичен, за да може да го оцени. Не на последно място, подаряването не е състезание, а жест, с който изразяваме нашата обич към близките на нас хора.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати