ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Доказано! Щастието удължава живота

Доказано! Щастието удължава живота

Щастие

Щастието в по-напреднала възраст се оказва важен фактор за продължителността на живота. До тази констатация са достигнали учените от Лондонския университетски колеж в свое дългосрочно проучване, свързано с живота на възрастните хора. Според резултатите от изследването хората на 50 години, които изпитват чувство на удовлетворение от живота си, живеят до преклонна възраст.

Новите данни открито противоречат с досегашните научни трудове, които твърдяха, че няма никаква връзка между щастието (или нещастието) и продължителността на живота.

Ръководителят на научния екип, провел последното изследване, Андрю Степто обаче е уверен в получените от него резултати, тъй като научната разработка е направена по различна технология за измерване на щастието. С нея то се измерва като фактор, който е разтеглен през целия човешки живот, а не като моментно състояние. Така с тази техника могат да се отчетат различните обстоятелства, които му влияят.

В предишните изследвания щастието се оценявало с един основен измерител, а именно с въпроса: Щастливи ли сте? За да разберем наистина колко щастлив е един човек в напреднала възраст, ние решихме да действаме различно. Нуждаехме се от по-подробни данни и въпроси, фокусирани върху благополучието на възрастните хора, обяснява професор Степто.

За да постигнат целта си, учените от Лондонския колеж задавали серия от въпроси от редица области на живота на близо 1500 човека на възраст между 50 и 70 години. Изследването било проведено между 2002 и 2012 година като въпросите, свързани със семейното състояние, социалния кръг, професионално развитие, били задавани на всеки три месеца, докато протичало проучването.

Така учените установили, че хората, чиито въпросници показвали, че са щастливи, живеели с около 35% по-дълго от останалите.

Щастие

Хубаво е да знаем, че поддържането на положителни перспективи към живота може да удължи продължителността му. Щастливи сме от доказаните от нас тези. Единственото, което ни натъжава, е, че живеем в общество, в което възрастните хора са по-скоро нещастни. Това показват хилядите въпросници, които анализирахме. Възрастните не вярват, че животът им ще е добър в бъдеще и имат много ниски нива на щастие, а ние не правим нищо по въпроса, за да променим това, казва професор Степто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати