Психолози: Дните преди Коледа са най-стресиращият период в годината

Коледа

Дните преди Коледа са едни от най-хубавите през годината. При някои хора обаче те причиняват най-големите нива на стрес.

В стремежа си да осигурим на близките един весел и красив празник, сме в състояние да си докараме сериозни депресивни състояния.

Това показа последното проучване, проведено във Великобритания. В него са интервюирани 2 000 човека. Всеки от тях е отбелязал нивата на стрес, които изпитва в празничните дни.

Резултатите са повече от изумителни. Оказва се, че внушителните 74 процента смятат Коледа за най-стресиращия период през годината. Причина за това са нереалистичните очаквания за един перфектен семеен празник. Повечето от хората признават, че сами си налагат стресът, който изпитват.

В резултатите едва 9 процента от хората определят натиска от страна на близките и приятелите си като положителен. Това не означава обаче, че те не изискват от тях да им осигурят подобаваща зимна почивка с изобилие от храна и подаръци - дори напротив.

32 процента от анкетираните, или близо една трета, изпитват ужас от възможността за грешки в организацията. Най-големи обаче се оказват опасенията на хората, че могат да се спрат на неподходящи подаръци за любимите си същества.

19 процента от анкетираните, или близо една пета от тях, отдават стреса на невъзможността да балансират между професионалните си ангажименти и празничните очаквания на близките си.

Коледа

Коледният стрес е факт, но над една трета от хората на Острова са склонни да се оставят в лапите му. Те не правят нищо, за да му противодействат, дори напротив – склонни са да го приемат с отворени обятия, тъй като смятат, че щастието по Коледа е за другите. Самите те пък са обречени да робуват на интересите на другите.

Експертите съветват да спрем с прекалените очаквания за Коледа. Според тях е напълно излишно да се притесняваме, дали ще оправдаем нечии чужди очаквания – така и така не го правим през останалата част от годината.

Ако не можем да се справим, то е добре да потърсим помощ и да оставим повече време за самите нас. Рождество Христово е семеен празник, но и период на почивка, в който не е нужно да се стресираме прекалено много.

Отпуснете се и се оставете на забавния дух на празниците да завладее и вас, съветват още психолозите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати