Мозъците ни растат до 30-годишна възраст

1 от 3 Снимки
Мозък

Макар че и на 18-годишна възраст хората могат да гласуват, да управляват компании, да се женят и дори да се присъединят към армията, нови изследвания показват, че до 30-годишна възраст човешкият мозък не е напълно развит, за да взима обосновани и логични решения.

Информацията доби обществена популярност след разразилия се във Великобритания дебат за това дали криминални престъпници под 30 години не трябва да бъдат третирани по различен начин, отколкото по-възрастните си колеги.

Според нови изследвания на Оксофордския университет мозъкът ни е узрял за взимането на най-сложните процеси като вниманието, вземането на решения и поемането на риска в началото на четвъртото десетилетие от своето развитие. Проучванията дори са установили, че макар и мозъкът да е напълно зрял след 30-та година от живота, той продължава да се развива и години след това.

В цял свят обаче въпросът дали един човек е зрял, е ключов за системата на наказателното правораздаване. Така в британския парламент вече е постъпило предложение младите възрастни – тези, които са на възраст от 18 до 25 години, да бъдат третирани по различен начин от закона. В същото време на Острова текат усилени дебати дали да се даде право на глас на 16-годишните, така че те да имат право да изразяват политическите си позиции.

Невролозите се резервирани, когато трябва да решат дали едно лице е зряло или незряло. Почти невъзможно е да се обхванат всички сложни процеси, участващи в развитието на мозъка. Макар и на пръв поглед да няма видими различния в структурата на главния орган при младите възрастни и при тези, които са преминали 30-те си години, десетилетия изследвания показват, че подрастващите се държат различно, казва авторът на проучването – професор Джон Сомервил.

Въз основа на изследванията ни установихме, че средният праг на зрялост на мозъка настъпва около 32-та година. Въпреки че с оглед на това, че дори и след тази възраст той продължава да се развива, ако някой ме попита кога настъпва зрелостта, с чиста съвест ще му кажа, че това се случва между 30-те години и никога, казва още професорът.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати