Истината: Повечето заболявания са заради потиснати емоции

Потиснати емоции

Голяма част от хората се доверяват единствено на традиционната медицина и смятат, че за всяко заболяване има конкретно хапче и лекарствата са достатъчни, за да върнат здравето си.

Психосоматозата обаче разглежда заболяванията от друг ъгъл – душевен, и се основава на твърдението, че повечето заболявания се появяват и изострят заради потиснати емоции, които се страхуваме да изразим наяве.

Дори най-хладнокръвните хора изпитват силни емоции, но те успяват да потиснат чувствата си, за да създадат впечатлението, че не се вълнуват от ситуацията.

Твърде емоционалните хора също може да потискат емоции, от които се страхуват. Това е модел на поведение, който е трудно да забележим сами и още по-трудно да контролираме.

Повечето хора смятат, че се познават отлично, но истината е, че те познават принципите си – кое смятат за уместно и кое смятат за неприемливо. А малцина успяват да се погледнат обективно отстрани.

Тъга

Но именно този поглед помага да анализираме най-правилно поведението си.

Според психосоматозата болестта е признак на липса на равновесие. По този начин тялото ни сигнализира, че твърде дълго задържаме в себе си определени емоции и е време да ги извадим наяве.

Хората, които успят да разберат емоционалната причина за своето състояние, могат по-успешно да се справят със здравословното си неразположение. В противен случай болестта ще се появява отново и отново.

Това не означава, че трябва да пренебрегнете лекарствата, но заедно с приема на хапчета е хубаво и да обърнете внимание на емоциите си, особено ако заболяването е хронично.

Страх

Да си признаете, че чувствате определени неща, които съзнанието ви се е опитало да потисне, няма да е лесно и със сигурност няма да ви е приятно да разберете някои истини за себе си, но това ще е полезно за вашето емоционално и физическо здраве.

Понякога е нужно само да поплачете и да признаете през себе си, че сте се страхували, изпитвали сте гняв, вина или друга емоция, която възпитанието ви е сметнало за неуместна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати