Забраниха извънредния труд в Япония заради самоубийците

Японец

Японското правителство обяви мерки за ограничаване на извънредния труд в Страната на изгряващото слънце в опит да спре хората да работят буквално до смърт. Последни данни показват, че една пета от работната сила в Япония е изложена на риск от смърт, причинена от преумора, известна там като кароши.

Масово хората в азиатската страна полагат по 80 часа извънреден труд всеки месец. Само в последните шест месеца има няколко случая на смърт, настъпила на работното място. Последният от тях е от началото на януари, когато трима служители на голяма рекламна агенция, работеща по нова кампания, умират в рамките на два дни. Разследването показало, че те били положили над 100 часа извънреден труд за месец.

След трагедията се надигнаха много призиви за промяна на културата на работа в страната, защото с ужасяващата конкуренция, икономическата криза и намаляващите работни места смъртта на работното място става все по-честа.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи наскоро, че ръководеното от него правителство ще се опита да наложи горна граница на часовете извънреден труд, които могат да се полагат. Те ще въведат и схема, наречена Премиумен петък, още в началото на този февруари. Кампанията ще се прилага сред членовете на Японската бизнес федерация и ще позволи на работниците да напускат офиса по-рано в последния петък на всеки месец.

Япония

Критиците обаче казват, че това няма да направи достатъчно, за да се насърчи по-добър баланс между работата и личния живот, особено след като Японската бизнес федерация има сравнително малко членове - 1300 компании от над 2.5 милиона регистрирани фирми в страната.

Главната цел на мерките е с налагането на ограничения на дългото работно време в Япония хората да могат да имат повече време да отглеждат деца, да се грижат за възрастните си роднини и не на последно място - да се грижат за собственото си здраве.

Някои големи японски компания обаче се обявиха против предвижданите от правителството мерки, като ги обявиха за популистки и противоречащи на японската култура и дух.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати