Усмихвате се широко? Възможно е да сте глуповати

Широка Усмивка

Намръщеното изражение кара околните да ви смята за компетентни. Хората, които раздават широки усмивки наляво-надясно, предизвикват впечатление на глуповати.

Усмихвайте се – това съветват всички. Широката усмивка определено ви кара да изглеждате като сърдечни и мили хора. В същото време обаче тя убеждава околните, че сте по-малко компетентни в своята област.

Ако рекламирате своя продукт или услуга с 24-каратова усмивка, може да си докарате голяма беля. Рекламните агенции, които използват усмивката в своите кампании, ходят по тънък лед. Оказва се, че когато се рекламира услуга с висок риск и цена, като правна или медицинска, се препоръчва едва загатната усмивка. Публиката възприема като много по-компетентна усмивката тип Джоконда. И обратното - ако тя е прекалено широка, кара хората да се отказват от нея.

Доброволци от университета в Канзас са се включили в интересен експеримент. Всеки от тях е трябвало да разгледа снимки с широко усмихващи се рекламни лица и фотоси на едва загатнати усмивки. След това те били помолени да категоризират фотосите.

Широките усмивки определено правят по-негативно впечатление. Те се възприемат като непрофесионални и глуповати.

Последвала втора поредица от експерименти. В тях на участниците са показани снимки от кампании за набиране на средства в интернет за реализацията на проекти. Както се случило и при слагането на снимки с широки усмивки, резултатът бил един и същ - даренията стремглаво спадали с 50 процента в сравнение с по-начумерените кандидат-реципиенти.

Усмивка

Самите автори на проучването споделят мнението на доброволците. По думите на един от специалистите, той никога не би се възползвал от услугите на сърдечен хирург, който се рекламира по някакъв начин с широка усмивка.

Това на подсъзнателно ниво индикира, че този човек е некомпетентен. Но ако търси фланелка, определено ще си закупи от магазин, чието рекламно лице го следа с 24-каратова усмивка.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари