Високотехнологично яке ще ви предпазва от пневмония и грип

Високотехнологично яке ще ви предпазва от пневмония и грип

Ново и високотехнологично яке, по което работят учените от Уганда, ще може да диагностицира пневмония и други белодробни заболявания много по-бързо от лекарите.

Подобно изобретение ще е силно оръжие срещу развитието на белодробни инфекции, от които страдат не само възрастни, а и стотици хиляди деца по света.

Идеята е на 26-годишната Оливия Кобуронго, която още от малка е имала различни белодробни проблеми, но лекарите така и не успяват да ѝ поставят точна диагноза. Лечението ѝ се бави и не след дълго тя умира.

Приживе обаче тя и нейният приятел 24-годишният инженер Браян Турибагу обмисляли създаването на биомедицинско яке, което благодарение на мобилните приложения да засича неразположението на дробовете още в начален стадий.

Пневмонията е сред най-тежките заболявания на белите дробове. Всяка година около 24 000 деца на около 5-годишна възраст са починали само в Уганда, показват официалните данни на УНИЦЕФ.

Високотехнологично яке ще ви предпазва от пневмония и грип

Липсата на достъп до лабораторни изследвания и инфраструктура в бедните общности означава, че здравни работници често трябва разчитат на прости клинични прегледи, за да поставят диагнози.

Със създаването на якето, което засега носи името Мама-Оре, лекарите ще могат само да облекат едно дете и ще знаят какво е състоянието на белите му дробове, начинът на дишане и точната телесна температура. Информацията ще се изпраща чрез мобилно приложение.

За момента е разработен единствено прототип на якето, което ще диагностицира белодробни заболявания три пъти по-бързо от един лекар. Този тип диагностициране ще сведе до минимум лекарските грешки.

Традиционно медиците използват само стетоскоп, за да проверят здравето на белите дробове, което се оказва недостатъчно, за да се разграничат заболявания като туберкулоза, малария и респираторен дистрес.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати