Дразни ви звукът от мляскането на другите? Имате мозъчна аномалия!

Мляскане

Много от нас намират звуците, които издават нашите близки, докато се хранят, за леко досадни. Но за някои хора звукът от хрупането на чипс или обикновеното предъвкване може да е буквално подлудяващ.

Оказва се, че дори има специален медицински термин за това състояние, а именно – мисофония. Характеризира се с остра негативна реакция на психологическа основа към всеки звук, който околните издават, докато се хранят. В по-тежките случаи на това състояние в страдащия се събуждат такива чувства дори и при звуците на собственото му хранене.

Нови изследвания показват, че мисофонията не се базира единствено на психическа основа, а има биологично обяснение, което превръща тези чувства в нещо много повече от раздразнение.

Сканирания на мозъка показали, че хората, които намират за силно дразнещи звуците на дъвченето, дишането или много други естествени шумове, характерни за ежедневието, имат истинска мозъчна аномалия. В момента няколко лаборатории и университета са се съсредоточили в разработване на терапия, която да намали силата на тази негативна реакция.

Основна роля в тези изследвания имат учените от Университета в Нюкасъл. Те първи са установили, че в предния мозъчен дял на хората, които имат мисофония, се забелязват някои разлики от страндарния мозъчен модел.

Те открили, че при хората с непоносимост към звуци от хранене се отчита забързана дейност в тази част на мозъка, и те започват буквално да преживяват този шум. Още повече при пациентите с мисофония се отчита повишаване на сърдечната честота, докато се хранят с други хора.

хранене

Според учените състоянието се дължи на повреда в емоционалния механизъм за контрол на реакциите, който се съдържа в предния мозъчен дял. Според коорданиционния водещ на изследването професор Скибиндер Кумар от Университета в Нюкасъл това е добра новина. Не, че хората страдат, а че най-накрая науката е признала съществуването на мисофонията. Така хората, които намират звуците от хранене за дразнещи, не са просто странни, а имат проблем.

Останалото според учените е лесно. Открито е състоянието, както и причината за него, остава само да намерят решение как да помогнат.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари