ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Само с тази фраза ще спрете клюките около вас

Само с тази фраза ще спрете клюките около вас

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Клюкарки

Близо 80 процента от хората клюкарстват, което означава, че дори да не ви е приятно, често ще слушате подробности от личния живот на хората около вас. Но психолозите откриха успешна тактика, с която да спрете интригите.

Ако ви се случи да ви дръпнат настрани и да ви разказват за семейните проблеми на ваша колежка, обърнете се към клюкаря с фразата Защо ми казваш това.

Звучи елементарно, но според психолозите е доста ефективно, защото с тези думи ще разсеете егоистичния мотив на интриганта да създава негативна атмосфера и ще го накарате да се отдръпне от разговора.

Въпреки че често хората със зли езици изглеждат безобидни, тъй като само си говорят, психолозите казват, че това не съвсем така. Думите имат същата тежест като действията, защото разпространяването на неверни слухове може много да навреди.

Но когато попитате Защо ми казваш това или Защо имаш нужда да ми споделиш това, провокирате клюкаря да погледне към себе си и да спре със сплетните по чужд адрес.

Психолозите твърдят, че клюкарстването е навик, който лесно се предава, понеже повечето хора искат да са социални и да се впишат в новата си среда. Това ги кара да се поддават на негативните коментари относно хората, които се изолират от групата.

Клюки

Изследванията са доказали, че има няколко основно причини, заради които разпространяват клюки. Най-често това се случва, когато двама или повече души споделят обща неприязън към трети човек.

Но може да бъдете и обект на клюки, когато околните ви завиждат и се стремят да ви провалят.

Опредена част от хората изпитват удоволствие, разкривайки поверителна информация за другите, тъй като им липсва тръпка в личния живот и търсят ентусиазъм другаде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати