Пийте си на воля! Алкохолът подобрява паметта

Пиене

Умерените количества подобряват паметта – това последно разкритие успокои мнозина. Консумацията на спиртни напитки ни помага да запаметим подробностите около случили се инциденти.

Британски учени са категорични, че алкохолът, когато е в умерени количества, помагат на паметта. Изданието е дело на Джули Гаврилович от Глазгоуския Каледонски университет. Проучването разглежда една твърде интересна функция на организма ни, когато си взаимодейства със спиртни напитки.

Оказва се, че ако свидетелят консумира алкохол, след като пред него е станало престъпление, спомените от случката се запазват по-добре, отколкото на трезва глава.

Процесът по запаметяването на подробностите се обяснява с това, че концентратът блокира достъпа на нова информация до мозъка. Така тази от инцидента се съхранява много по-добре и има време да отлежи и запамети в подсъзнанието.

До момента се смяташе, че алкохолът е лош съветник и вреди на паметта на свидетелите. Изследването на глазгоуските психолози напълно опровергава наложилото се схващане.

В рамките на изследването учените са провели експеримент с 87 доброволци. На всеки от тях са пускани видео филмчета със заснети инсценирани обири. След като изгледали видеоматериалите, участниците били разделени на две групи. Едната била почерпена с алкохол, а другата останала напълно трезва.

Алкохол

След това на всеки била представена фалшива информация за детайли от видеото. Учудването било пълно, когато се оказало, че хората, които са консумирали алкохол, веднага и безпогрешно уловили неточностите. Втората група участници се справила в пъти по-зле.

Това е второто по рода си подобни изследване. Учени от Тексас доказаха, че спиртните напитки могат да имат и положителен ефект върху организма, като подобряват женската памет. Те доказаха, че спиртните напитки повишават способностите на момичетата да се обучават и да запомнят информация.

Когато всичко е в норма, резултатът е подобряване на възможността за асимилиране на информация. Обяснението - малките количества алкохол стимулират ключови области на мозъка, отговорни за когнитивните процеси.

Разбира се, ако прекалим с изпитото, резултатът е точно обратният - започваме да забравяме имена, адреси, телефонни номера или дори къде сме паркирали автомобила си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати