ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»По-щастливи сме, когато слушаме тъжна музика

По-щастливи сме, когато слушаме тъжна музика

Музика

Доказано - тъжните песни ни правят по-щастливи. Когато ни е криво, именно тъжната музика ни кара да се почувстваме по-добре.

Когато ни е тъжно, сме свикнали да отбягваме тъжните мелодии. Това идва от убеждението, че това ще ни накара да се почувстваме дори още по-зле. Оказва се обаче, че това е точно обратното.

Професор Дейвид Хюрон от университета в Охайо е категоричен – тъжните песни ни правят по-щастливи. Виновници за този така странен феномен безспорно са хормоните в човешкото тяло.

Изследванията показват, че хората, които предпочитат да слушат меланхолични песни, са тези, които показват по-високи резултати на невротични тестове. Това важи с пълна сила и за по-свободолюбивите от тях.

По думите на професора хормонът пролактин, заради който се произвежда кърмата, се отделя в особено осезаеми количества и когато скърбим. Тялото го отделя, за да може по-лесно да се справим с това временно неразположение и поглъщащата ни мъка. Песните действат на същия принцип.

Тъга

Когато ни е тъжно и си пуснем тъжна песен, това е опит да измамим тялото си. Изкуствено стимулирано, то започва да произвежда по-приятно светоусещане и по-щастливи чувства.

Природата и вътрешният ни инстинкт заповядват на тялото да спре да страда толкова дълго и толкова дълбоко. Така че следващия път, когато се почувствате зле, просто си пуснете тъжна музика – няма съмнение, че ще се почувствате по-щастливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати