Кръвта от пъпна връв – ключът към вечната младост?

Вечна младост

Кръвта, съдържаща се в човешката пъпна връв, може да се окаже търсената ключова съставка за създаването на лекарството за вечна младост. Ново изследване казва, че протеинът, съдържащ се в нея, може да спре понижаването на умствените процеси, което настъпва с напредването на възрастта.

Белтъкът, съдържащ се в кръвта, засяга хипокапуса – част от мозъка, която превръща опита в дългосрочни спомени и е от съществено значение за процеса, при който си спомняме информация. Благодарение на това си откритие учените вярват, че ще успеят да открият много повече ползи, които може да донесе кръвта от пъпната връв на хората.

Изследователи от Медицинския факултет на Станфордския университет в Калифорния са идентифицирали протеин, наречен тъканен инхибитор на металопротеаз 2 или TIMP2, който е основен в кръвта на човешката пъпна връв. Знае се, че с напредването на възрастта количество му в общата кръв намалява. Учените смятат, че именно на този процес се дължат основните проблеми, произтичащи с възрастта.

На база на проучванията си изследователите смятат, че протеинът може да доведе до нови лечения за свързаното с възрастта отслабване на умствените способности. Експертите инжектирали миша кръв от пъпната връв на възрастни мишки. Веднага при гризачите се забелязало подобрение в умствените способности и по-добро справяне с тестовете.

Изследователите вярват, че белтъкът в кръвта засяга хипокампуса, частта от мозъка, която при мишките и хората е от решаващо значение за превръщането на преживяванията в дългосрочни спомени. По-специално, хипокампусът е от съществено значение, за да ви помогне да си спомните къде сте оставили ключовете си и какво сте яли за закуска например.

Пъпна връв

По неизвестни причини хипокампусът е особено уязвим с напредването на възрастта. С напредването на тяхното проучване изследователите установили, че основна причина за невероятните ефекти на кръвта от пъпна връв е именно протеинът TIMP2.

Все пак самата кръв има и други предимства. Тя е наситена със стволови клетки и може подобно на костния мозък да възстановява кръвта и да засилва имунната система. Това я прави способна да лекува повече от 80 животозастрашаващи заболявания – включително широк спектър от ракови заболявания, генетични заболявания и смущения.

Най-хубавото е, че за разлика от костния мозък, кръвта от пъпна връв може да се събере предварително и да се съхранява в продължение на десетилетия в течен азот.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати