Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Говоренето сам на себе си не е признак на психическо заболяване

Говоренето сам на себе си не е признак на психическо заболяване

Всеки, хванат да си говори сам, особено ако използва собственото си име в разговора, със сигурност ще се почувства повече от неудобно. Разбира се, това не е учудващо, защото отстрани изграждате сякаш халюцинирате. В крайна сметка гласът ни е даден, за да можем да общуваме с останалите.

Истината е, че ако всеки си признае открито, ще се окаже, че повечето от нас в даден момент на напрегнатото си ежедневие водим разговори със себе си. Така че в крайна сметка тези малки раздумки може да не са чак толкова ненормални и дори могат да се окажат здравословни.

В интерес на истината хората говорят сами на себе си постоянно, само че безмълвно. Като се започне с невинни разговори от типа къде ми е ключът, и се стигне до дълбоки, трансцендентални разговори в 3 часа през нощта. В тези разговори обикновено отговор получаваме от нашите мисли и по-точно от нашето подсъзнание.

Това вътрешно говорене е много здравословно, имайки специална роля в поддържането на нашето съзнание. То ни помага да организираме мислите си, да планираме действия, да консолидираме паметта и да модулираме емоциите. С други думи, това ни помага да се контролираме.

Говоренето на глас може да бъде продължение на тази мълчалива вътрешна дискусия, предизвикана от неволно задействане на определена моторна команда. Швейцарският психолог Жан Пиаг отбелязва, че малките деца започват да контролират действията си веднага щом започнат да развиват езика. Когато се приближавате към гореща повърхност, детето обикновено казва горещо, горещо на глас и се отдалечава. Това поведение може да продължи и в зряла възраст.

Друга възможна поява на говоренето със себе си на глас е, за да се заглуши вътрешната дискусия, която тече в подсъзнанието ни. Понякога потокът от мисли, въртящи се в главата ни, е толкова интензивен, че съзнанието ни кара да кажем нещо на глас.

Звукът, особено в тиха среда, прекъсва потока от мисли и кара мозъка ни да се успокои. Това е характерно при хора в депресия или тревожност. Експерти препоръчват освен казването нещо на глас, също и четенето на книга, което също може да притъпи безпокойството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати