ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Ако паметта ви изневерява, прочетете това

Ако паметта ви изневерява, прочетете това

Запомняне

Ежедневно съвременните хора са буквално удавяни в море от информация. Социални мрежи, електронни медии, напрегнатият начин на живот кара всеки да изпитва затруднения с обработването и запомнянето на наученото. Как да запомним в такъв случай повече от всичко, което чуем, видим или прочетем?

Два са ключовите начини, чрез които можем да контролираме и подобряваме процесите на запаметяване. Трябва да обръщаме специално внимание как вкарваме информацията в паметта си – закодиране, и как я изтегляме навън – извличане.

Оказва се, че хората, които помнят по-добре, целенасочено преобразуват информацията, която се опитват да запаметят, в образи и след това запазват тези изображения в свое ментално конструирано хранилище – вкарвайки в действие визуалната памет и пространствената навигация.

Памет

Точно и в това се съдържа трикът, с който можем да запомним дори и скучната информация, с която ни затрупват в офиса например. Трябва да се научим да променяме тягостните данни, влизащи в паметта ни, с нещо пъстро, вълнуващо и различно. По този начин ще можем лесно да извличаме информация от менталното си хранилище.

Как точно става това? Опитайте се да анимирате някакъв образ, така че да започне да се мести в главата ви. Опитайте се да мислите за това как може да мирише, как се чувства – направете представата в главата си колкото е възможно по-ярка и нестандартна. Така ще обработите изображението. То ще се откроява и същевременно запомня.

Например спомнете си за конкретен ярък и за предпочитане хубав спомен от детството си. Мислете за най-малките подробности. Сега си представете, че шефът ви възлага важна задача, която трябва да свършите на другата сутрин. Веднага си представете ръководителя в центъра на вашия спомен. Там той ще стои не на място и ще се откроява. Несъответствието ще ви се стори странно на подсъзнателно ниво и точно по този начин ще ви накара да го запомните. Това е и трикът – поставяйте настоящи и недобре запомнящи се задачи сред такива, които няма как да забравите. Така ще помните много по-добре.

Мозък

Имайте предвид и следното - мисленето за един спомен води към активирането на други. Това може да бъде едновременно предимство и недостатък. Ако се опитвате да се доберете до конкретен спомен, потокът може да доведе до конкуренция сред различните и в крайна сметка да не запомните нищо. Затова избирайте най-ярките и важните за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати