В Световния ден на плетенето вижте ползите от това хоби

Световен ден на плетенето

На днешния ден отбелязваме Световен ден на плетенето на открито. Плетенето с прежда е една от най-старите технологии за изработване на дрехи, шалове, шапки и други артикули.

През 2005 година тази дейност, присъща повече за възрастните дами, вдъхновява един весел празник, който и до днес е причина за различни социални дейности в страната и в чужбина.

Ако и вие сте от хората, които гледате на това хоби като на бабешки занаят, вижте няколко причини, за които си заслужава веднага да хванете куките.

1. Плетенето действа релаксиращо

Щастие

Някои го сравняват с медитацията. Потапянето в това занимание помага за откъсване от външния свят. А движенията, които се извършват, въздействат на цялото ни същество като практиките в йогата например.

2. Действа като тренировка за пръстите на ръцете

Плетенето е един добър начин да раздвижваме пръстите на ръцете си и ставите им. Учените са на мнение, че то може да се използва като метод за предпазване от артрит и тендинит.

3. Понижава кръвното налягане

Кръвно

Да, ако страдате от високо кръвно налягане, това хоби би ви помогнало да се справите с проблема. Така че не му мислете повече, а хващайте куките и кълбото с прежда.

4. Бори депресията

В Световния ден на плетенето вижте ползите от това хоби

Благодарение на успокояващото действие, което има, плетенето подобрява настроение, спомага за освобождаване от стреса и понижава усещането за тревожност.

5. Понижава риска от деменция

Според едно проучване, в което са взели участие над две хиляди старци, при хората, занимаващи се с плетене, работата в градината и пътуванията, вероятността от деменция е по-малка.

6. Прави хората по-социални

Този вид хоби е разпространено и всеки, който го практикува, лесно може да открие съмишленици и да създаде приятелски контакти с тях. Освен това дава усещане за щастие, пълноценност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати