ezine.bg»Статии»Любопитно»Всички малки кученца са от едно и също място

Всички малки кученца са от едно и също място

Нина НордНина Норд
Джедай
2k371
Всички малки кученца са от едно и също място

Учени от Калифорнийския университет са изяснили, че най-вероятно всички видове малки кученца произхождат от едно и също място – от Близкия Изток. В този район археолози са открили останки от малки кученца.

Те били на възраст 12 хиляди години. В Европа са откривани много по-стари останки, по-точно на възраст 31 хиляди години, но всички тези останки принадлежали на много по-едри кучета.

Учени анализирали ДНК проби от различни глутници вълци по целия свят. Те анализирали ДНК проби от вълци от Северна Америка, Аляска, Близкия Изток, Русия и от други места.

Според анализите приликата между малките кученца и вълците от Близкия Изток доказва, че малкият размер на кучетата най-вероятно се дължи на местен обичай да се опитомяват вълци.

В резултат на опитомяването често се случва животните да стават по-малки. Пример за това са прасетата, козите и едрият рогат добитък. Според учените това откритие ще бъде полезно за кинолозите.

Познаването на гените, влияещи върху размера на кучето, може да помогне за създаването на малки породи кучета. Неотдавна учени откриха и как са се появили кучетата с къси крачета.

Всички малки кученца са от едно и също място

Такива са дакелите, коргитата и басетите. Представителите на всички тези породи имат допълнително копие на нормалните си гени. Изследователи сравнили геномът 95 на късокраки кучета от осем породи с генома 702 на 64 други породи кучета.

Оказало се, че всяко късокрако куче в хромозома 18 имало допълнително копие на ген fgf4, който кодира производството на белтък, отговарящ за ръста на кучето. Ретрогенът fgf4 предизвиква прекомерно изработване на белтък.

От това рецепторите на ръста се включват в напълно неподходящо време в процеса на вътреутробното развитие на кученцето . Това прави представителите на тези породи късокраки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати