Класация: Жените живеят най-добре в тези държави

Жени

Жената на 21 век е уверена, здрава и красива – или поне така трябва да бъде. Въпреки това много от представителките на нежния пол и до днес страдат от неравенството на половете.

За поредна година бе обявена класацията на държавите, в които жените живеят най-добре. На челни места са европейските държави. В тях дамите са най-малко подложени на насилие, репресии, изолация и дискриминация.

Най-добрите държави за живеене на жените са Исландия и Норвегия. Според най-новото подреждане на дъното на класацията са Сирия и Афганистан.

Отношението към жените е пряк показател за развитието на едно общество. Измерването и подобряването на женския живот е ключът към мира и сигурността на народите като цяло. Именно поради това всяка година специалисти от Института за изследване на мира в Осло и Института Джорджтаун за жени, мир и сигурност (GIWPS) ще измерват новият индекс.

В класацията тази година са включени 153 държави. В тях живее 98% от световното население. Анализите на това как живеят дамите се базира на широк комплекс от показатели – от прякото насилие над жени, до свободната употреба на телефони и интернет.

Арабски свят

Ежегодно се наблюдава вече превърнала се в традиционна тенденция. В предната част на класацията доминират скандинавските страни, докато на дъното са държави от Близкият изток и Северна Африка.

Топ 10 на класацията изглежда така: Исландия, Норвегия, Швейцария, Словения, Испания, Финландия, Канада, Холандия, Швеция и Белгия. Интересното е, че САЩ е чак на 22-ро място. България е на 48-мо място, което я превръща в едно сравнително спокойно място за живот на дамите.

В края на класацията са държавите Сирия, Афганистан, Йемен, Пакистан, Централно-африканската република, Демократична република Конго, Ирак, Мали, Судан, Нигер, Ливан, Камерун и Чад. Те могат да бъдат определени като места, на които е по-добре да не си жена.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати