ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Щастието не е това, което си мислим: Ето защо

Щастието не е това, което си мислим: Ето защо

Щастието не е това, което си мислим: Ето защо

Човечеството не знае нищо за щастието. Оказва се, че представата ни за това какво е да си истински щастлив, се разминава сериозно с едни от големите научни открития относно това състояние. Има голяма вероятност да не знаем нищо за това прекрасно състояние.

Има хора, които се радват и на най-малкото. За тях щастието се крие в среща с приятели или чаша горещ шоколад. За други истинското щастие се равнява на постигната висша цел в живота. Трети пък си поставят куп бариери и не могат да се почувстват истински щастливи през по-голямата част от живота си.

Според науката обаче щастието е нещо много по-различно от това, което хората смятат. Можем да му се насладим, но не и преди да успеем да контролираме целия период от възходи и падения в живота. Едва когато поемем контрола и спрем да позволяваме на тези процеси да се отразяват негативно върху живота, ще сме истински щастливи.

Щастието не е това, което си мислим: Ето защо

Едни от най-големите открития за щастието се разминават крайно с представата за него, създадена от хората. Ето кои са най-интересните примери за това:

Големият избор ни прави нещастни. Правото на голям избор не ни прави по-щастливи – това може да звучи странно, но се оказва самата истина. Добре е да имаш избор. При наличието на твърде много опции обаче способността на хората да избират се изключва. Всички проучвания показват, че правенето на избор е изключително изморително за мозъка и ни наранява, вместо да ни прави щастливи.

Подаряването на подаръци ни прави по-щастливи от получаването. Това да харчим пари за другите ни прави много по-доволни, от това да разопаковаме своите собствени подаръци. Истинското щастие се крие в купуването и опаковането на подаръци. Оказва се, че има неврологична връзка между щедростта и щастието.

Дългите ваканции не са най-добрият избор. Хората се определят на две равнища - чрез преживяващата и чрез запомнящата им същност. Първата живее в момента, а втората се наслаждава на миналото. Почивките са бърз начин да сме щастливи, но поради наличието на запомнящата ни същност, едноседмична ваканция е два пъти по-добра, отколкото двуседмична например. Продължим ли ваканцията прекалено дълго, спомените се сливат и в крана сметка човек не е толкова щастлив от преживяното.

Щастието не е това, което си мислим: Ето защо

Единственият вариант да се спасим от подобен развой на събитията, е като всеки ден от ваканцията е коренно различен от предишния, но това невинаги е възможно.

Непрестанно щастие – мисията невъзможна. Щастието не е величина, която може да бъде поддържана постоянно. Науката съветва да се окажем от идеята да сме постоянно в еуфория и да започнем да съзираме многото пластове на състоянието.

Повечето пари не гарантират повече щастие. Харченето на пари за услуги, като частен готвач или чистач, без съмнение ни правят по-щастливи. От друга страна парите, използвани за инвестиции с цел печалба, както и купуването на вещи, не ни носят никакво щастие. Все пак проучванията доказват, че по-високата заплата увеличава щастието, но има праг, при който и този фактор спира да дава отражение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати