ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Шокиращи факти за моловете, които не знаете

Шокиращи факти за моловете, които не знаете

Моловете – тези огромни здания, пълни с магазини, действат като опиат на съвременния човек. Американците определят гигантските търговски центрове като магазините, в които може да се ходи до припадък.

Търговските центрове достигат своя пик през 80-те години на 20 век. Тогава те се строят масово и навсякъде. Днес популярността им е огромна.

Малко са хората, които не обичат моловете. Дори най-страстните им почитатели обаче надали някога са чували за едни от най-интересните и слабоизвестни факти за тях.

Америка е известна като страната на мъртвите молове. Благодарение на интернет търговията в последните години в САЩ врати затвориха стотици търговски центрове, като предстои затварянето на дори още повече.

Щатен Дядо Коледа. Това е нещото, което всяка година привлича хиляди американци в моловете заедно със своите деца.

Явлението Грюн. Така се нарича онова приятно усещане, сякаш губим време и пространство, докато блуждаем в търговския център. Тази дезориентация се нарича явлението на Грюн.

Вдъхновение за Джордж Ромеро. Моловете се превръщат във вдъхновение за не един или два филма на ужасите. Първият е дело на класика в жанра на ужасите Джордж А. Ромеро. Той успява да подчертае специфичната атмосфера в пустия търговски център.

Mall of America. Открит през 1992 г. в Блуминтън, търговският център Mall of America е носител на приза Най-големият мол на Земята. В него има общо 530 магазина с площ над 0.45 милиона квадратни метра. Той е толкова голям, че в него са разположени комедиен клуб, детски музей, огледален лабиринт и поле за мини голф.

Оригинален мол. На архитекта Виктор Грюн е било възложено да проектира търговски център през 1952 г. в Едина, щата Минесота. Той се вдъхновява за него от родния си град Виена. Така Southdale Center се превръща в първия пример за американски мащабен търговски център. Той разполага с общо 75 магазина на две нива. В центъра му дизайнерът на мола построява своята версия на европейски пазарен площад. В него има растителност, скулптури, златни рибки и закрит двор.

Виктор Грюн. Известен още като Дизайнерът на мола, Грюн се отказва от изобретението си. Мъжът е живял достатъчно дълго, че да се убеди колко много е променило изобретението му американската култура в края на 70-те години на 20 в. Той намерил това за обезпокоително.

Като парк, но на селска улица. Първият мол отваря врати през октомври 1956 г. Откриването на Southdale Center е посрещнато както с възторжени отзиви, така и с критики. След посещението си в него известният архитект Франк Лойд Райт изразява своето отвращение от тази иновация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати