Той ѝ изневерява, но баба ѝ ѝ даде съвет, който промени живота ѝ

Баба

Поучителните истории ни дават пример как да действаме в най-заплетените моменти в живота си. Млада жена разбра, че мъжът ѝ ѝ изневерява. Тя поиска съвет от баба си. Това, което мъдрата жена ѝ отговори, преобърна живота ѝ.

Съпругът на младата жена ѝ бе изневерил. Това разби сърцето ѝ и тя обмисляше възможността за развод. Съкрушена, без желание да се бори, тя отиде при баба си за съвет.

Мъдрата жена заведе момичето в кухнята и напълни три тенджери с вода. Всяка от тях постави на котлоните. В първата тенджера тя сложи морков. Във втората сложи няколко яйца. В третата сипа мляно кафе. Без да каже и дума, тя изчака двадесет минути и изключи котлоните.

Бабата извади морковите и ги постави в купа. В друга постави яйцата. Накрая изсипа кафето в чаша. Какво виждаш? – попита бабата. Моркови, яйца и кафе – отвърна момичето.

Стрес

Бабата накара момичето да пипне моркова – той бе мек. След това я накара да счупи яйцето и да махне черупката. Накрая я помоли да отпие от ароматното кафе.

Докато се наслаждаваше на напитката, момичето чу най-голямата мъдрост. Баба ѝ ѝ обясни, че всеки един от тези предмети е изправен пред еднакво предизвикателство - врящата вода. Всеки от тях реагира на ситуацията по различен начин. В началото морковът е силен и твърд, но накрая става мек. Яйцето е крехко, но след като минава през врящата вода, вътрешността му се втвърдява. Кафето обаче е уникално – то променя водата.

Коя си ти? Как реагираш на неприятностите – като морков, яйце или кафе. Привидно морковът става мек, а яйцето – твърдо. На външен вид те не се променят, но вътрешно реагират на неблагоприятните обстоятелства. Същото е и с хората – привидно силните могат да се пречупят на места, на които крехките могат да са по-устойчиви.

Кафе

А кафето, то какво е? - запитало момичето баба си. То е най-интересното, отвърнала тя. То се е разтворило във враждебната среда и я е променило по начина, по който желае. Ето защо при сложна житейска ситуация всеки трябва да се запита: Какво съм аз – морков, яйце или кафе?

Морковът изглежда силен, но при сложна ситуация губи силата си. Яйцето има прекрасен дух, но когато се стресира, става сковано. Кафето обаче е друго нещо. Когато се нагорещи, то освобождава аромата и вкуса си. Когато изберете да сте като кафето в лоша среда, вие сте способни да я промените.

За да сте щастливи, не е нужно да разполагате с най-добрите условия. Единственото необходимо е да използвате максимално всичко, което идва по пътя ви. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-високо ни позволяват да стигнем. Ако се опитаме да сме Кафето във всяка една ситуация в живота ни, ще постигнем много.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари