ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Кралица Рания – арабската принцеса Даяна

Кралица Рания – арабската принцеса Даяна

Кралица Рания е арабския еквивалент на принцеса Даяна. За настоящата кралица на Йордания се говори рядко, но винаги с уважение и респект.

Рания ал-Абдула не отстъпва по нищо нито на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтът, нито на кралица Елизабет, както и на кралицата на Испания - Летисия. Причината да не се говори толкова много за нея, може би се крие във факта, че кралица Рания произхожда от затворения арабски свят.

Родена в йорданско семейство от палестински произход, днес Рания е кралицата на Йордания. Тя се отличава както с безупречния си вид, така и с активното си участие в множество благотворителни програми.

През 1991 г. Рания завършва висше образование със степен бакалавър по специалност Организация на производството в Американския университет в Кайро, Египет. Две години по-късно се омъжва за принц Абдула II бин ал-Хусейн, който тогава все още е престолонаследник. Двойката се сгодява само два месеца след запознанството си.

Рания Ал-Абдула е една от най-забележителните дами в арабския свят, но тя не става автоматично кралица. За да се случи това, през 1999 г съпругът ѝ ѝ дава тази титла със специален указ. През 2004 г. той я обявява и за почетен полковник на йорданската армия.

Кралицата дарява краля с четири наследника. Рания почти постоянно е ангажирана с редица благотворителни акции и програми, борещи се за равноправие. Тя активно развива образованието в йорданското общество и е основно лице в популяризирането на проекта SOS Детски селища. Уникалната кралица има фондация за малтретирани деца и член е на международната консултативна комисия към ООН в областите за опазване на околната среда и здравето.

Хуманните дела, с които се занимава Рания, стават причина често да бъде сравнявана с покойната Даяна. За много арабки тя е идол в живота. Кралицата е защитник на правата на жените и децата и пръв противник на т.нар. убийства заради честта, така популярни в арабския свят. Тези обичаи изискват мъжете да убиват роднините от женски пол, които са обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак, и то без каквито и да било доказателства.

Както всяка кралица, и Рания има своите любими спортове. Тя обожава бягането, колоезденето и водните ски. За разлика от много жени в арабския свят, тя има свой официален профил в Инстаграм, където е активна. Винаги елегантна и стилна, тя се счита за една от най-добре облечените жени в световен мащаб. През 2005 г. Рания е обявена за третата най-красива жена в света. В класацията на Форбс тя е на 81-во място в 100-те най-влиятелни жени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати