Притежавате ли харизма? Проверете сами с този лесен тест!

Харизма

Познавате ли харизматични хора сред вашите приятели? А вие самите как смятате, че ви определят близките – като добри, забавни, сериозни, скучни? Какво точно разграничава хората с харизма от останалите? Въпросите са трудни за отговор. Обикновено подобни разграничения се правят интуитивно и трудно влизат в някаква ясно обособена рамка.

За да не се чудим над подобни екзистенциални въпроси, екип от изследователи в Университета в Торонто, ръководени от професор Константин О. Цхай са се опитали да ни улеснят. Учените измислят метод, с който обикновените хора да могат да определят харизмата на другите.

С простия им тест човек може, без да е учил психология, да определи той или някой от приятелското му обкръжение е надарен с харизма.

Според тяхното изследване, публикувано в няколко авторитетни издания по психология, с отговора на едва шест въпроса можем да определим дали сме харизматични. Отговорете на следните въпроси, като оценявате себе си по скалата от 1 до 5 за всяко едно поведение.

Харизматични личности

Аз съм някой, който...

има присъствие в стаята

има способността да влияе върху хората

знае как да води група

кара хората да се чувстват комфортно

се усмихва често на хората

може да се разбира с всеки

Сега разделете общия си резултат на шест, за да получите средния резултат от харизма.

Ако е по-висока от 3.7, изследователите казват, че сте по-харизматични от обикновения човек.

Методът за определянето на харизмата е разработен чрез многобройни проучвания, проведени от изследователите, в които са взели участие повече от 1000 доброволци.

Харизматичност

Изследователите поискали от участниците да определят какви според тях са качествата, които определят харизмата. Обобщените данни показали, че те се свеждат до два фактора: влияние - т.е. лидерска способност и сила на присъствие, и привързаност.

Една от най-интригуващите констатации от изследването е, че рейтингите на хората за собственото им влияние и привързаност обикновено съвпадат с възприятията на другите хора. Това невинаги е вярно, когато става въпрос за оценяване на личността и поведението.

Нещо повече, харизмата не съществува само във вакуум - според проучванията това има важни последици за социалните взаимоотношения. Например, в изследването участниците, които били оценени с по-висока приспособимост, също били възприемани като по-приятни.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари