Ето защо да не си лягате никога гневни

проблеми със съня

Каквото и да си мислите, никога не си лягайте гневни. Това е изключително лоша идея според резултатите от ново изследване. Заспите ли ядосани, експерти установиха, че спомените ще останат за по-голям период в дълготрайната памет, което може трайно да се отрази на начина, по който се държите и възприемате света около вас.

Учените открили, че мозъкът укрепва лошите спомени, докато спим. Това е така, защото емоциите, звуците и другите външни стимули, които умът ни свързва с конкретни събития, помагат на мозъка да изгради трайни спомени, което става основно докато спим.

За да докажат твърдението си, изследователи от Медицинския център на Бет Израел Диаконес в Бостън посложили на тест група от 157 доброволци на възраст между 14 и 64 години. На всеки били показани отделни изображения за всяко око.

С едното гледали неутрална сцена, а с другото – неприятна. Тъй като всяко око е свързано с отделна половина на мозъка, умът е в състояние самостоятелно да обработва емоционалното въздействие.

Така учените установили по електрическата активност на мозъка, че емоционалните сцени, които предизвикват отрицателна реакция, са локализирани в едно полукълбо.

сън

В следващата фаза на изследването участниците били помолени да си спомнят снимките 12 часа по-късно, като половината от групата са прекарали това време, спейки в леглата си.

Оказало се, че прекаралите този период в сън си спомняли по-добре отрицателни емоционални сцени от своите колеги, които са останали будни. От друга страна и двете групи си спомняли с еднаква яснота неутралните теми.

Проучването ни даде обяснение как сънят ни избирателно стабилизира емоционалните ни спомени, казва водещият автор на изследването – професор Рой Кокс. Според него човешкият мозък е развил способността да опазва спомени, като използва силата на емоциите.

Тази еволюционна придобивка ни е дадена, за да можем по-ясно да помним опасностите и предупрежденията в спомените, за да не ги допуснем в бъдеще. Лошото е, че с днешния ни наситен на стрес живот съхраняването на толкова много емоционални спомени с негативна окраса може сериозно да навреди на психиката ни, казва още Кокс.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати