Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Няколко начина да подобрите психическото си здраве

Няколко начина да подобрите психическото си здраве

Добро психическо здраве

В наши дни всеки е стресиран до някаква степен. Някои хора обаче се борят за психичното си здраве в даден момент от живота си малко повече от други. Има някои неща, правени от всеки в ежедневието, които затрудняват тази задача изключително много.

Разбира се, срещу всяко вредно влияние има неща, които можем да направим, за да опазим разсъдъка си в забързаното си ежедневие. С поредица от малки стъпки и промяна на някои навици можете да бъдете много по-здрави психически.

Най-хубавата новина е, че това са промени, които лесно могат да бъдат включени в живота ви, без да изменят коренно ежедневието, въпреки че ще променят осезаемо живота ви към по-добро.

Вижте в горната ни галерия няколко начина, с които можете да подобрите психическото си здраве.

Оставете време за себе си

Добро настроение за психическото здраве

Между приятелите, семейството и работата и задържането на всички щастливи може да означава, че се пренебрегвате и никога нямате време за себе си. Намерете такова, за да бъдете сами и да правите неща за себе си, тъй като това спомага за държането надалеч на безпокойството и депресията.

С високо вдигната глава

Ново проучване установи, че хората, които се движат активно с високо вдигнати глави и изпънати рамене, е много по-вероятно да изпитват добро настроение. В другата плоскост, ако се разхождате приведени със свити рамене, ще сте по-сколнни да се съсредоточите върху нагативните, вместо върху позитивните тенденции в живота си.

Спрете да правите снимки на всичко

Може да мислите, че благодарение на снимките е много по-вероятно да запомните всичко, но психолозите казват, че снимките пречат, вместо да помагат. Съветът им е да започнете да се фокусирате върху нещата около вас със собствените си очи, вместо през стъклото на обектива.

Тренирайте

Тичане за отлична психика

Упражняването три пъти седмично намалява риска от депресия с 19%, според проучване на Юниврсити колидж Лондон. Изследователите установили, че активните хора са по-малко склонни да бъдат депресирани, а депресираните хора са по-малко склонни да бъдат активни. Препоръчват се и разходките сред природата, която неоспоримо ни зарежда с положителна енергия и ни освобождава от стреса. Ако нямате възможност за чести излети, може да се посветите в тайнството на йогата или медитацията.

Престанете да отлагате

Колкото по-дълго отлагате задачата, защото се страхувате, толкова повече вредите на нервната си система. Това може да бъде потенциално изтощаващо за цялата психика. Намалете стреса, като слушате музика или се упражнявате, а след това се впуснете директно към изпълнението на задачата.

Наспете се добре

Тялото ви не може да функционира правилно, ако не получите достатъчно сън. Ако страдате от безсъние, опитайте се да тренирате. Потърсете помощ от специалист, ако това не помогне. Препоръчително е набавянето на 7-8 часа сън, а това става най-пълноценно, ако заспите преди 12 часа вечерта.

Хранете се правилно

Човек е това, което яде, така че хубавата и полезна храна би се отразила прекрасно не само на физическото, но и на психическото ви състояние. Отървете се от захарта, мазните и сладките храни, ограничете солта и кофеина, както и алкохола. Здравословният режим на хранене ще ви накара да се почувствате физически по-добре и по-заредени с енергия, което ще се отрази положително и на психиката ви.

Бъдете благодарни

Научете се да изразявате благодарност - и да изпитвате такава. Към себе си, към семейството ви, към приятели, колеги и към всеки и всичко, заради което съществувате днес. По този начин ще настроите ума си на положителна вълна, а и ще привлечете само хубави неща към себе си.

Добро настроение за перфектно психическо състояние

Научете нещо ново

Ако има нещо - хоби, чужд език, занаят или друго, което би зарадвало съзнанието ви, научете го, направете го. Освен че ще развивате ума си, ще предразположите психиката си към положителен заряд. Правите нещо, което ви доставя удоволствие и сте добри в него - какво по-хубаво! Освен това, по този начин ще разширите социалните си контакти, което е важно за вашата самооценка и самочувствие.

Пийте чай

Може да започнете деня си с чаша топъл чай вместо кафе или да изпиете един следобед. Чаят зарежда с енергия, успокоява, помага за добрата концентрация, особено ако ви предстои натоварен ден с много задачи.

Четете книги

Четенето на книги е изключително полезно за вашето интелектуално ниво и психическо здраве. Освен че надниквате в живота на различни герои и техните ситуации, чрез книгите може да се подготвите или да преминете през труден период, от който не знаете как да се избавите. Подобряването на паметта, концентрацията и мисълта са другите безспорни предимства на четенето на книги. Наблегнете на сюрреалистичните творби, в които на преден план е създаването на асоциации. По този начин ще подобрите психичното си здраве, насърчавайки работата на мозъка.

Правете няколко неща едновременно

Когато извършвате няколко различни задачи едновременно, тренирате ума си.Той обработва информацията много по-бързо, поддържа форма, съдейства за подобряване на концентрацията. Справянето с няколко задачи едновременно може да подобри самочувствието и вярата в себе си и съответно да окаже положително влияние върху психическото ви състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest