Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е

1 от 4 Снимки

1. Колониалният алкохолизъм в Америка


Днес около 3% от населението на САЩ са алкохолици. Бройката е огромна на фона на 344 милиона население, но по време на колониалните времена процентът бил ужасяващ. Тогава около 43% от населението било пристрастено към спиртните напитки, а 89% пиело ежедневно. Масовото пиене на алкохол било пренесено от държавата майка Англия. В островната държава в много от пренаселените градове водоизточниците били замърсени, което причинявало страшни епидемии. Това накарало хората да се обърната към спиртните напитки. Традицията се пренесла и зад Океана, като алкохол се предписвал и като лекарство против кашлица дори и на деца и бебета.

Алкохолът, макар и със спорна репутация, е едно от изобретенията, основополагащи и определящи човешките общества за добро или за лошо. Изследванията показват, че той е едно от първите човешки изобретения, създаден преди колелото и писмеността - още със зараждането на земеделието.

Той се използва през вековете от хора от всички сфери на живота. Алкохолът може да даде кураж на страхливите, вдъхновение на творците и, разбира се, падение на всички невнимателни.

Най-страшният ефект от консумацията на спиртните напитки е алкохолизмът. В дадени моменти на историята това бил същински бич за някои общества, виновен за милиони разрушени съдби и загуби на животи.

От прекомерната консумация в колониалните времена, до странните традиции за пиене от целия свят и генетичната предразположеност към алкохолизъм, вижте няколко малко известни факта – научни и исторически, за тази напитка, която всички така харесват, но и понякога си патят от нея.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари