Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е

Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е

2 от 4 Снимки
Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е
Снимка: Pinterest

2. Алкохолизъм сред животните


Смята се, че пероопашата тупая, малък гризач от Малайзия, има най-голяма толерантност, но и най-голям мерак за алкохол. Представителите на този вид заедно с плодните прилепи обожават да ядат и да пият ферментирали плодове, като това почти не им влияе. В другата крайност обаче са макаците. Според проучване от 2006 година те обожават да пият, но това им влияе и още как. Наблюдавани са случаи как маймуните се напиват с ферментирал плодов сок до припадък. Изследването показало, че младите маймуни пият повече от старите. В години на лоша реколта макаците дори крадели алкохол от жителите на околните села, а при липса на алкохол приматите изпитват същите неприятни симптоми като при човешкия алкохолизъм.

Алкохолът, макар и със спорна репутация, е едно от изобретенията, основополагащи и определящи човешките общества за добро или за лошо. Изследванията показват, че той е едно от първите човешки изобретения, създаден преди колелото и писмеността - още със зараждането на земеделието.

Той се използва през вековете от хора от всички сфери на живота. Алкохолът може да даде кураж на страхливите, вдъхновение на творците и, разбира се, падение на всички невнимателни.

Най-страшният ефект от консумацията на спиртните напитки е алкохолизмът. В дадени моменти на историята това бил същински бич за някои общества, виновен за милиони разрушени съдби и загуби на животи.

От прекомерната консумация в колониалните времена, до странните традиции за пиене от целия свят и генетичната предразположеност към алкохолизъм, вижте няколко малко известни факта – научни и исторически, за тази напитка, която всички така харесват, но и понякога си патят от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати