Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е

Определено не знаеш това за алкохолизма! Истина е

4 от 4 Снимки

4. Ефектите от алкохола


Всички знаем колко опасна е злоупотребата с алкохол. От медицинска гледна точка най-често се сещаме за чернодробна цироза, когато говорим за алкохолизъм. Цирозата е само едно от многото медицински заболявания, дължащи се на злоупотребата с алкохол. Например, алкохолизмът може да доведе до намаляване на способността на организма да абсорбира витамин В1 (тиамин), като по този начин намалява запасите, които имаме в нашето тяло. Този недостатък причинява дълбок ефект върху нашата неврологична система – състояние, известно като синдром на Вернике-Корсаков. Това неврологично заболяване има редица физически аномалии, включително невъзможност за координиране на доброволни движения като стоене или ходене, както и очни увреждания като двойно виждане и принудителни движения на очите.

Синдромът на Вернике-Корсаков може също да причини объркване и загуба на паметта, което често кара засегнатите да създават въображаеми събития, за да запълнят празнините. Вероятно най-животозастрашаващото и често срещано заболяване, наблюдавано при хронична злоупотреба с алкохол, е конгестивната сърдечна недостатъчност, дължаща се на разширена кардиомиопатия. Разширената кардиомиопатия се отнася основно до факта, че сърцето се е проточило толкова много, че често изглежда като балон на рентгенови лъчи, като по този начин се засяга способността му да изпомпва кръв в тялото.

Алкохолът, макар и със спорна репутация, е едно от изобретенията, основополагащи и определящи човешките общества за добро или за лошо. Изследванията показват, че той е едно от първите човешки изобретения, създаден преди колелото и писмеността - още със зараждането на земеделието.

Той се използва през вековете от хора от всички сфери на живота. Алкохолът може да даде кураж на страхливите, вдъхновение на творците и, разбира се, падение на всички невнимателни.

Най-страшният ефект от консумацията на спиртните напитки е алкохолизмът. В дадени моменти на историята това бил същински бич за някои общества, виновен за милиони разрушени съдби и загуби на животи.

От прекомерната консумация в колониалните времена, до странните традиции за пиене от целия свят и генетичната предразположеност към алкохолизъм, вижте няколко малко известни факта – научни и исторически, за тази напитка, която всички така харесват, но и понякога си патят от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати