Не заривайте децата с играчки за Коледа! Убивате въображението им

Коледни подаръци

Идва Коледа и е време за подаръци. Всички се радваме на жестовете на любов от близки и приятели, но истинският празник е за децата, които го очакват с нетърпение заради подаръците.

Не им казвайте какво ще прочетете в следващите редове, но според ново проучване подаряването на по-малко играчки на децата за Коледа може да развие въображението им и така те да станат по-креативни и по-успешни в бъдеще.

Учените от университета на Толедо в Испания са установили, че децата, които получават до четири играчки за Коледа, си играят много по-креативно. Те използват въображението си, включвайки различни домашни вещи в играта, оприличавайки ги с нужните им пособия за по-голяма забава. Изследователите установили още, че децата с по-малко играчки имат повече въображение и развитие на уменията и са по-малко разсеяни.

В проучването, публикувано в списанието Бебешко поведение и развитие, участвали 160 деца. На всичките малки доброволци били направени тестове за оценка на уменията, въображението, социалните умения и креативността. След това те били разделени на две групи. На всяко дете в едната били дадени по три играчки, а на останалите предоставили по шестнадесет.

Коледа

Хлапетата били под наблюдение в продължение на седмица. След това отново им направили тест за оценка на способностите. Оказало се, че децата с по-малко играчки показали по-добри резултати, докато връстниците им от другата група постигнали същите или по-лоши резултати.

Учените достигнали до извода, че по-малкото играчки насърчават развитието и здравословната игра и подобряват творчеството, въображението и развитието на уменията на децата.

Когато осигурявате по-малко играчки на децата си, вие не им вредите, а точно обратното – помагате им да се развият и да тръгнат по пътя, в края на който ще се превърнат в креативни и умни млади хора, казва водещият на изследването професор Анхел Ривера.

Подаръци

Не е страшно, ако хлапето ви вече притежава много играчки, просто приберете част от тях и периодично заменяйте част от употребяваните в момента с тези, които са прибрани. Така детето постоянно ще е в досег с нещо ново и ще оцени това, което притежава, казва още ученият.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати