ezine.bg»Статии»Любопитно»Червената шапчица е на 2600 години

Червената шапчица е на 2600 години

Червената шапчица е на 2600 години

Специалистът по културна антропология д-н Джейми Теръни проучил 35 варианта на приказката за Червената шапчица, които се срещат в народното творчество на най-различни народи по цялата планета.

Докато европейската версия съдържа историята на малко момиченце, измамено от големия лош вълк, който се престорил на баба му, в китайската версия се разказва за големия лош тигър.

В Иран, където малките момиченца не се разхождат сами, в тази история фигурира момченце. Въпреки всеобщото мнение, според което тази приказка е възникнала във Франция малко преди Шарл Перо да я преразкаже, д-р Теръни е на мнение, че всички варианти на приказката имат един общ прародител.

И той е на не по-малко от 2600 години. Шарл Перо литуературно е обработил народния сюжети е въвел нарушението от момиченцето на забраната, за която то е платило. Той завършва приказката с морал в стихове, който предпазва младите момичета от съблазнители.

Вариантът на приказката, познат на децата, е адаптиран от творчеството на Перо благодарение на братя Грим. Те измислили хубав край на приказката, като го заимствали от популярната немска приказка за вълка и седемте козлета.

Интересното е, че прародителят на всички варианти на приказката, според учените, наистина е родствен на сюжета на вълка и седемте козлета. Най-малко по желанието на вълка да се престори на някого друг.

Червената шапчица е на 2600 години

Според учените приказките, най-вероятно са служели на хората, за да предават опит и съвети от поколение на поколение. Особено уязвими винаги са били децата, затова възрастните се опитвали да ги предпазят от лъжа и насилие.

По този начин народните приказки могат да се смятат за един от най-важните елементи на социалната адаптация на децата към враждебната околна среда.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати